Kamalan Ihana Imetys!

Imetys vaiko pulloruokinta, asia joka jakaa mielipiteitä niin paljon. Jotkut äidit valitsevat pulloruokinnan ihan vain senkin takia, että itse pääsisi mahdollisimman helposti irtautumaan vauvasta ihan vaan päivällä tai sitten ajatuksena päästä yöksi bilettämään.
Imetys on omasta mielestäni niin helppoa ja olen tyytyväinen siihen, että olen pystynyt oman esikoislapseni täysin tissimaidolla kasvattamaan, eikä korvikkeita ole tarvinnut. Imetys on niin paljon muutakin lapselle kun vain sitä ravintoa. Se on läheisyyttä, äidin ja lapsen oma rauhottumishetki, ruokaa, lohtua ja rakkautta. 

On palkitsevaa kun lapsi syö maitoa ja hetken päästä irroittaa otteen, hymyilee ja jatkaa. Josefiina vielä muutama viikko sitten ahmi maitoa joka ilta, välillä lopetti ja sanoi "nammam". Meillä tämä ihanuus on vain lähes loppunut nyt parin viikon aikana. Esikoinen on käynyt parin vuorokauden välein enään ottamassa pikku huikat ja sitten nukahtanut iltaunille.



Lähes 1v ja 3kk on menty niin, että ainoa maito jota lapsi syö on äidinmaito. Nykyään päivisin menee vellejä ja smoothieita, mutta normaalista maidosta meillä ei edes tykätä, joten olen halunnut mahdollisimman pitkään jatkaa imetystä. Imetys on myös lapselle paras vaihtoehto ja ihmettelen todella paljon niitä äitejä, jotka antavat lapselle korviketta perustellen asian "koska se on niin helppoa". Omasta mielestäni imetys ei ole mitenkään hankalaa ja oikeasti on maailman helpointa, kun pienelle vauvalle keskellä yötä voi vain tarjota tissin suuhun ja itse jatkaa unia. Ei siis tarvitse lähteä keittiöön lämmittelemään korviketta, jatkuvasti tiskata pulloja ja sterilisoida niitä. 

Rehellisesti sanottuna välillä jopa kaipaan sitä, kuinka helppoa oli lapsella aina vain tarjota rintaa eikä tarvinnut syöttää soseita tai sotkea muun ruuan kanssa. Monet sanoo että vauva-aika on kauhean rankkaa kun lapsi voi kokoajan vaatia ruokaa, mutta omasta mielestäni on kyllä rankempaa kiukuttelevan omatahtoisen lapsen kanssa kun sellaisen pienen vauvan joka jatkuvasti roikkuisi tississä kiinni. Josefiina oli pienenä myös aikamoinen tissitakiainen, sillä välillä päiväunia ei suostunut nukkumaan kun ainoastaan tissi suussa, mutta en sanoisi että se oli rankkaa. Päinvastoin, se oli ihanaa ja niistä pitkistä hetkistä osasi nauttia kun tiesi, että se loppuu ennen kuin huomaakaan.



Imetys toi meidän tytölle paljon lohtua varsinkin kipeänä ollessaan. Kun oli kuumetta tai kun oltiin sairaalassa niin ei olisi edes muu ruoka kelvannut ja täysin maidolla mentiin. Aina itkuraivareiden tullessa rauhottui tissille ja öisin nukahti uudestaan kun sai vähän voimamaitoa.

Imetys esikoisen kohdalla ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Sairaalassa ollessa tapeltiin imuotteen kanssa, josta ei meinannut tulla yhtään mitään ja sokerit tipahtivat alas, joten yhden kerran tyttö sai lisämaitoa pullosta. Kuitenkin rintakumi oli meillä imetyksen pelastus ja sen avulla homma saatiin sujumaan. Rintakumi myös auttoi huomattavasti kun alkuun sattui ihan järjettömästi ja ei sitä pystynyt edes tajuamaan, että miten pieni ihminen pystyy imemään niin lujaa! Toisen lapsen kohdalla haluan myös kokeilla kaikki mahdolliset keinot ennen pulloruokintaa, jos imuotetta ei onnistu saamaan rinnasta. 



Julki-imetys oli alkuun itselleni äärimmäisen hankalaa, halusin siis aina ottaa pumpattua maitoa pulloon jos lähdettiin kaupungille tai muualle. Kuitenkin esikoisen ollessa 2kk vanha, kuumana kesäpäivänä lähdin pitkälle junamatkalle ja totesin että helpointa on ottaa mukaan vaan tissit. Junamatka meni hyvin ja imetyskin onnistui ison paidan alla, vaikka eräs vanha mies tuijottikin mua koko ajan (oli hieman häiritsevää). Sen jälkeen onnistui imettää julkissakin paikoissa, mutta vaatetuksen piti olla sen mukainen, ettei tarvinnut koko rintavarustusta esitellä kaikelle kansalle. 

Imetyksen edut ovat myös aika isoja. Rintamaito sisältää aineita jotka kehittävät lapsen immuunijärjestelmää ja auttaa sairastunutta lasta toipumaan, sekä se ehkäisee myös joitain sairauksia. Lapsi saa maidosta vasta-aineita ja monipuolista ravintoa. Äidinmaidossa on rasvahappoja jotka ovat välttämättömiä aivojen kehitykselle ja tutkimusten perusteella imetetyt lapset saavat paremmat tulokset hermoston ja älykkyyden kehitystä kuvaavissa testeissä. Ero näkyy myös psykologisissa ja psykomotorisissa kehityksen eroissa. Pitkällä imetyksellä on hyötyä myös äidille, sillä on havaittu että se vähentää äidin riskiä sairastua rintasyöpään tai munasarjasyöpään. 

Korvikkeellakin toki lapset kasvavat normaalisti, mutta on todettu että korvikelapsista tulee helposti lihavia. Itse en halua lapsiani ruokkia korvikkeella, ellei ole ihan pakko. Imetys on mulle tärkeätä ja ihanaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...