Lapselle 250€ maksavat Parikan kengät!

Kun ostat lapselle Minna Parikan kengät. Oikeastaan kahdet. Saa kyseenalaisia katseita, kuulla kyseenalaisia kommentteja. Kun hintalapussa lukee hinta 250€, on summa aika hirmuinen yksistä kengistä. Eihän ne kovinkaan kauan lapsen jalkaan mahdu - vai mahtuuko? Päälle on läntätty alehinta. Se on normaalista hinnasta 70% pois.

Alennus on merkittävä, eikä Parikoille jää hintaa yhtään enempää kuin superfiteille tai vaikkapa Eccon kengille.
Onhan ne merkkikengät, ei niissä enään ainoastaan laadusta makseta. Kuinka moni kääntyy pois viimeistään siinä vaiheessa kun ovh hinta huitelee lähemmäs kolmea sataa? Myönnän etten tosiaankaan itse olisi lapselle ostanut normaalihintaisena kyseisiä kenkiä. Alennuksen jälkeen hinta oli ok ja kotiutin meille kahdet parikat, kahta eri kokoa.


Ai että kun sain kun sainkin ihanan keskusteluketjun aikaiseksi. Omalla seinälläni, yhdessä lastenvaateryhmässä ja myöskin äityleissä (en edes itse ole kyseisessä ryhmässä).

Jengi vetäs perskarvansa niin solmuun siitä että mihin kukakin rahansa käyttää. Perisuomalainen kateusko siihen ajaa? Jos toinen ostaa laatukengät ja säästää siinä ettei ole vaikkapa sitä autoa, eikös asia ole tällöin ok. Jos toinen ostaa kalliin auton ja ostaa tokmannilta vaatteet niin onhan sekin ok. Kaikki on valintoja.


Jos lähdetään siihen että "turhuuksiin ei tuhlata" - linjalle, niin nyt kaikki myy sen autonsa pois ja kulkee kävellen tai vaihtaa vaikka halvempaan ratkaisuun kuten marketista ostettavaan pyörään. Kukaan ei mee ulos syömään, ainakaan mäkkäriä kalliimpaan, eikä kukaan mene baariin juhlimaan edes kerran vuodessa. Jos kotona on fiskarsit, niin voihan niilläkin hiukset leikata, joten missään nimessä kampaamoonkaan ei tarvitse ikinä mennä. Punttisalille ei tarvitse mennä, sillä voihan kotonakin nostella vaikka kauppakasseja. Rahantuhlausta kaikki.

No ehkä ei enempää provota. Ihmisten arvostelu on ala-arvosta. Äityleiden alotuksessa luki silmiin pistävästi "sossurahat laitetaan parikoihin". Ai saakeli, kertokaa toki jos sossusta heruu ylimäärästä rahaa. Itse oon saanu käsityksen et sitä ei kovin herkästi anneta - mitä nyt muiden juttuja olen kuunnellut. Itsehän en ole ikinä sossusta vinkunut senttiäkään.


Toinen huvittava kohta oli "vanhemmat kulkee ryysyissä". Ou jeah! Hienoa kuulla tämä. Tietenkin käsitys siitä mikä on hienoa voi olla jokaisella erilainen. Mies pukeutuu usein villakangastakkiin, itselläni on päälle 300€ toppatakki. Kumpi on ryysy? Vai onkohan ne usein mun jalassa olevat papun polvipaikat jotenkin ihan blaah - itse satun niistä tykkäämään ja omistankin useat erilaiset. Ai hitsi, olikohan se sittenkin niin että joku on kateellinen. Mulla ei oo jalassa ne 15€ kangaskengät jotka prismasta sais, vaan vähän paremmat ja laadukkaammat.

Nykyaikaa. Lihavia saa arvostella, laihoja ei. Merkkiä ostavia saa arvostella, markettivaatteita ostavia ei. Entäs jos just sun lapses pukeutuu halpa-hallista ostettuihin kenkiin ja joku tulee sanoo "ai hitsi, eiks sul oo edes converseihin varaa". Ihan yhtälailla siitä varmasti sais kohun aikaseks. Onneks toi äityleiden alotus sai huomattavasti enemmän mua jollain tapaa puolustavaa kommenttia.


Esim Gugguu. Ostamalla tuetaan kotimaista yrittäjyyttä, myös jälleenmyyjien kautta kotimaisia pienyrittäjiä. Samalla tiedetään ettei näitä vaatteita ole tuotettu kurjissa oloissa lapsityövoimalla, materiaalit on tarkoin valittuja, myrkyttömiä kestäviä ja sanotaan nyt vielä että hyvän näköisiä. Jos ostat kyseiseltä brändiltä esimerkiksi merinovillapipon uutena, voi sen hinta olla 45e. Käytät pipoa lapsella sen ajan kun se mahtuu, myyt sen ja saat siitä n40e tai ehkä jopa enemmän mitä itse oot maksanut. 

Jos taas ostat pipon h&m:ltä, maksat siitä 15e. Käytät sitä ja ehkä joudut ostaa jopa uuden ku menee rikki tms. Et saa sitä myytyä tai jos saat niin max 3 eurolla ja lisäksi tuet ulkomaista vaateteollisuutta ja lapsityövoimaa, etkä myöskään tiedä mistä materiaalit on peräisin.

Ja kyllä! Ehdottomasti oli tarve avautua tänne ja jatkossakin tulen pukemaan lapseni niillä sossurahoilla (joita ei ikinä oo saatu/haettu) rodiniin ja parikoihin.

8 kommenttia:

  1. Hei, mulla ei itsellä ole lapsia, mutta ystävä kuuluu tuohon äitylit ryhmään jne, joten sitä kautta tänne päädyin. Ja mä fillaan sua ihan 100% musta tuntuu, että tuo lasten merkkivaate juttu on tavallaan myös.. hmm, "harrastus"? Mua kritisoidaan usein siitä että pistän meikkeihin satoja euroja. Miksi kritisoidaan? Se on mun intohimo ja mun harrastus hahaha. Ei pitäisi ketään muuta liikuttaa mihin OMIA rahojaan laittaa, jessus sentään.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä ��

    VastaaPoista
  3. Antaa kateellisten kuhista. Ihanat kengät, olisin itse ostanut samat jos olisin kerinnyt ostaa tuollaisella alennuksella. Muistappa minua kunhan myyt, jos sopisi meidän tytöille. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyl ihania! Ostinpa hiljattain kolmet parikat lisääkin! (Itelleni ja molemmille tytöille)

      Poista
  4. Meille just kotiutu parikat myös ja kyllä ostan gugguuta, rodinia ja muita merkkivaatteita. Yhtenä uutena rakkautena on noussut kaiko.
    Oli hauskaa kun tutut oli ottanut kuvankaappauksia ostoistani ja lähetti ne mulle kauhistellen miten mä voin ostaa lapselleni niin kalliita vaateita sulla varmaan meni satoja euroja. Todellisuudessa rahaa oli menny alle satanen kun alennuksista bongasin.

    Saas nähdä mitä päivittelyä tulee kun huomaavat noi super söpöt parikat.annan ihmisten puhua ja puhkua. Itse aijon rauhassa nauttia ihanasta harrastuksesta. Enpä itsekkään mene arvostelemaan jos vaatteet ei ole merkkiä, niin miksi pitäisi sitten arvostella meidän merkkivaatteita.

    VastaaPoista
  5. Minusta on toisaalta ymmärrettävää, että ihmisiä kiinnostaa myös se mihin muut tuhlaa rahaa, koska pitkälle jos miettii, niin tavallaan meistä jokainen tekee työtä, maksaa veroa, joilla taas maksetaan jonkun muun toimeentulo tai palkka jne.

    Ja myös toisesta syystä itseäni kiinnostaa mitä muut ostaa, koska se vaikuttaa lapsiin. Kyllä lapset osaa jo erottaa vaatemerkkejä ja sitä, että esimerkiksi itselle vanhempi ostaa merkkivaatteita ja ns parempaa vaatetta ja toisella lapsella taas on ne markettivaatteet päällä. Ja usein vanhemmat ajattelemattaan puhuvat mitkä vaatteet heistä ovat rumia ja mitkä hienoja, se vaikuttaa siihen miten lapsi näkee muiden pukeutumisen. Ja sillä pukeutumisella on lapsilla ja nuorilla suuri merkitys heidän persoonansa näyttämiseen ja j oojoukkoon kuulumiseen. Ainakin oman kokemuksen mukaan ja mitä olen seurannut nuorten pukeutumista, niin monella on hyvinkin sama tyyli.

    Kolmas asia on se, että millaisia kulutustottumuksia lapsille opetetaan jo pienestä. Tosi monet ostavat vaateita ostamisen ilosta ja koska halvalla sai. Sitten Myydään kirpparilta, kun jäi käyttämättä ja usein myös kalliimmalla mitä itse on maksanut. Itse olen nyt pyrkinyt vähentämään turhaa vaatteiden ostamista ja vanhat käytetään todellakin loppuun ja jos voi korjata tai tuunata, niin sitten korjaan tai tuunaan. Pyrin myös ostamaan kierrätettynä mahdollisimman paljon. Haluan ajatella myös lasteni tulevaisuutta ja sitä, että heilläkin on täällä pallolla vielä jotain elämää jäljellä.

    Tokikaan en ymmärrä, että asioista jatkuvasti ääneen sanotaan ja arvostellaan ja kritisoidaan toisten vaateostoja ja kenkäostoja. Kyllä joskus on lupa ostaa jotain kivaa ja nauttia siitä.

    VastaaPoista
  6. Parikan tuotteet valmistetaan Espanjassa, samoin isommat varastot sijaitsevat Suomen ulkopuolella, joten merkittävä osa tuloista menee Suomen ulkopuolelle. Nykyään tosin on melko harvassa vaatteet/kengät, jotka ovat sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa. Itse en Parikan kenkiä pidä kovin ergonomisina, eivätkä ne design-kenkinä ole parhaimpia Suomen vaativiin sääolosuhteisiin, hiekkalaatikolla kaivamiseen, sadesäähän tms, joten siinä mielessä eivät mielestäni ole lapsille parhaimmat valinnat. Itse arvostan sitä, että kengät kestävät monenlaista käyttöä, pesua, tukevat lapsen jalan normaalia kehitystä, lapsi saa vapaasti mennä ja touhuta niiden kanssa, ja että kengät näyttävät kivoilta. Arvostan ehdottomasti etenkin lasten kengissä käytettävyyttä designin edellä, jos design tarkoittaa pääsääntöisesti ulkonäköön liittyviä tekijöitä. Hinta voi olla sama sekä design kengillä että ei-design-kengillä, mutta hinta määräytyy eri tekijöiden mukaan. Tilasin Voisin kuvitella, että Parikan lastenkengät sopisivat juhliin tai muihin hienostelujuttuihin kuten ravintolassa ruokailuun, teatteriin tms. Silloin ne säilyisivät siistikuntoisina jälleenmyynnin kannalta, ja lasten jaloissa olisi muina aikoina ergonomisemnmat ja käytännöllisemmät kengät.

    Se täytyy vielä sanoa, että esimerkiksi Gugguun merinovillaisia asusteita ei sillä hinnalla saa kaupaksi kuin millä ne on ostanut, ellei sitten satu tekemään erinomaisia ale-löytöjä tai osta itsekin valmiiksi käytettyinä. Alkuperäishinnoista useasti puolet tai jopa 2/3 lähtee pois, kun käytettynä myy (jos oikeasti haluaa saada myydyksi). Siinä olen samaa mieltä, että laadukkaat, hyvistä materiaaleista valmistetut vaatteet kuitenkin menevät paremmin käytettyinä kaupaksi kuin käytössä nopeasti kulahtavat, nukkaakeräävät ja saumoista purkautuvat vaatteet. Ihmiset tuntuvat kuitenkin hyvän laadun sijaan olevan enemmän merkkien perään, vaikka merkit eivät takaisikaan aina hyvää laatua. Samalla osa laadukkaista tuotteista jää ostamatta, koska hinta on kohtuuedullinen ja merkki ei ole vielä noussut tunnetuksi brändiksi. Jos jotain haluan omille lapsilleni opettaa mm vaate-ja kenkähankinnoista on se, että älä ole brändisokea, katso mistä maksat (laadukkaat materiaalit, korkeatasoinen työnlaatu, eettisyys), osta sellaisia vaatteita ja kenkiä, jotka ovat käytännöllisiä, tuntuvat hyviltä, kestävät, miellyttävät silmää ja ovat omaan käyttöösi parhaimmat.

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...