Lapset sotkevat, siivoojat siivoovat

Törmäsin pari päivää sitten facebookissa erään paikallisen ryhmän sivulla kirjoitukseen. Siinä yleistettiin, että nuoret äidit jättävät lasten sotkut ruokapaikoissa siivoamatta ja tällöin antavat huonoa esimerkkiä lapsille.


Lapset pelleilee ja on kiire
Sanoisin, että se on laiskuutta ja välinpitämättömyyttä kun jätetään asiat sotkuisaksi. Joku saattaa perustella kuitenkin sen kiireellä: lapset kiljuu, riehuu ja on kiire paeta pois paikalta. Onko oikeutettua, että tällöin paetaan vaan paikalta ja jätetään kaaos, jonka joku muu joutuu siivoamaan. Hyvät käytöstavat unohtui sillä sekunnilla kun oma pinna alkoi kiristymään ja yhtäkkiä iski ihan kamala kiire seuraavaan paikkaan?

"Ei me siitä 1v ruokailusta veloteta, vaan tulevasta siivouksesta"
Reilu pari vuotta sitten kävimme Helsingissä eräässä nimeltä mainitsemattomassa paikassa lounasbuffetissa syömässä. Tällöin meidän pienempi tyttö oli hieman reilu vuoden vanha ja olin hieman ihmeissäni kun hänen lounasbuffet olisi maksanut lähemmäs seitsemän euroa. Kyseenalaistin, että miksi pieniruokaiselta 1v lapselta joka syö ehkä yhden kananmunan ja pari pastaa veloitettaisiin noin paljon. Tällöin kassatyöntekijä vastasi ettei hinta johdu lapsen ruokailusta, vaan siitä kun he joutuvat pikkulasten sotkut siivoamaan. Ilmeisesti heidän paikassa vanhemmilla oli tapana jättää lasten sotkut lattioille ja veloittivat jo etukäteen asiakkaita siitä syystä. Voitte arvata, että tällöin en todellakaan siivonnut yhtään ainoata ruuanjämää pöydältä tai lattialta.

Opeta hyviä käytöstapoja
Opeta lapsillesi hyvää esimerkkiä. Jos mun lapsi tiputtaa jotain lattialle, voi pyytää häntä nostamaan sen. Käsiä ei ole pakko liata ja voihan sen pudonneen asian nostaa vaikka paperilla sieltä likaiselta lattialta pois. Esimerkiksi monissa pikaruokaloissa työntekijät vaikuttavat aina hyvin kiireisiltä ja pöydät ovat usein pyyhkimättä edellisen ruokailijan jäljiltä, joten mikä oikeuttaa asiakkaan käyttäytymään samalla tavalla kun sika. Yksittäisen roskan nostamiseen menee se pari sekuntia elämästä tai tarjottimen pois viemiseen pari sekuntia enemmän, mikä siinä on niin vastenmielistä? Lapset voivat saada välillä melkoisen sotkun aikaiseksi. Eikä tietenkään tarvitse omaa rättiä kantaa mukana tai käydä sitä pyytämässä, mutta pahimmat sotkut jokainen pystyisi putsaamaan pois.

Miten juuri sinä käyttäydyt ulkona syödessäsi? Jätätkö kaaoksen jälkeesi vai siistitkö mahdollisesti tulleet sotkut?

3 kommenttia:

  1. Tottakai sotkut siivotaan. Sitä luulisi että tämä on itsestäänselvyys, mutta ei se kaikille kyllä ole.

    VastaaPoista
  2. "Voitte arvata, että tällöin en todellakaan siivonnut yhtään ainoata ruuanjämää pöydältä tai lattialta."
    Tämän lauseen jälkeen koko seuraava kappale oli pelkkää jeesustelua. Turhaa mussuttaa muille siivoamisesta jos et itsekään sitä tee. Juuri tuollaisen asenteen takia kys. ravintolassa lasten annos on noinkin kallis.

    VastaaPoista
  3. Näin entisenä ravintola-alan työntekijänä voin sanoa että noin 95÷ lapsiperheet jättävät pöydät karmeaan kuntoon esim. olen saanut siivota käytettyjä vaippoja ala carte ravintolan pöydältä. Lapsiperheen jäljiltä pöydän ja lähialueen siivoaminen kestää 2-3 kertaa pidempään kuin esim.pariskunnan, joten en ihmettele että velotetaan enemmän kuin pelkän ruuan hintaa. Näin oman esikoisen syntymän lähestyessä, aion käydä tulevaisuudessa ravintolassa myös lapsen kanssa, mutta tulemme käyttäytymään ja jättämään pöydän siistiin kuntoon. Sen kun vielä muut vanhemmat oppisivat, ettei ravintolassa voi käyttäytyä ja sotkea miten haluaa, koska tämä käytös välittyy lapsille.

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...