Hammaslääkärikammo johti siihen, että ikenessä on vain järkyttävän kokoinen kolo!

Pelko ja voimakas ahdistus on estänyt kohdallani hammaslääkäriin menon jo pidemmän aikaa. Suussani on ollut useita vuosia lohjennut hammas, joka olisi täytynyt hoitaa. Kävin kyllä hammaslääkärissä parisen vuotta sitten, mutta kieltäydyin silloin hampaanpoistosta itkien hammaslääkärin tuolissa. Vajaa viikko sitten hammasta alkoi särkemään. Särky loppui, jonka jälkeen särky taas pian palasi. Välillä vain pientä jomotusta ja välillä voimakasta kipua, jolloin olisi tehnyt mieli repiä koko pää irti. Viikonloppuna hammasta särki jo lähes kokoajan enemmän ja vähemmän.Kauan sitten lohjennut hammas ja hoidon lykkääminen
Kun hammas lohkeaa ei kannattaisi olla niin tyhmä kun mitä minä olin. Siirsin kerta toisensa jälkeen hammaslääkärireissua sillä verukkeella, että ei siihen enää särkenyt. Satunnaisesti hammassärky oli läsnä ja särkylääke aina auttoi. Välillä syötiin kaksi päivää buranaa, jonka jälkeen useampia viikkoja kipu pysyi poissa. Jos hampaan olisin hoitanut heti, ei sitä olisi tarvinnut poistaa. Tällä kertaa ei ollut ollenkaan muuta vaihtoehtoa kun repiä kipuileva hammas pois. Hammas jota oli näkyvillä vain hyvin vähän. Pikkuhiljaa siitä on lohjennut lisää ja lisää paloja pois.

Henkinen valmistautuminen
Olin jo viikonloppuna särkemisen takia päättänyt, että maanantaina otan itseäni niskasta kiinni ja menen hammaslääkäriin. Aamulla soitin heti numeroon, josta sain kiireellisen ajan samalle päivälle. Vain 30min puhelun jälkeen olin jo tuhdin aamupalan syöneenä ovesta ulkona. Olin aamupalalla varautunut siihen, että koko päivänä en uskalla tai pysty syödä puudutuksen ja mahdollisten kipujen takia oikeastaan mitään.Koko operaatioon meni max 20min
Minua kutsuttiin nimellä ja kävelin reippaasti, mutta peloissani sisään huoneeseen. Ihan ensimmäisenä mainitsin olevani pelkopotilas ja siitä syystä hampaani on hirveässä kunnossa. Hammaslääkäri vaikutti ymmärtäväiseltä ja kertoi koko ajan mitä tehdään. Ensin otettiin röntgenkuva, joista ensimmäinen epäonnistui. Kuvan jälkeen laitettiin kolme puudutuspiikkiä, joiden annettiin rauhassa vaikuttaa. Sen jälkeen alkoi kuulumaan ne todella kuvottavat äänet! Rutinaa ja aivan kuin joku yrittäis repiä mun koko leukaluun työtä tehdessään. Koko ajan odotin, että millon sattuu ja paljon. Toimenpide oli kuitenkin täysin kivuton. Hammas jouduttiin poistamaan osissa, mutta silti siihen ei ajallisesti mennyt kun minuutteja. Yritin keskittyä äänistä huolimatta lähinnä siihen, että muistan hengittää.

Meinasin pyörtyä ja olo oli oksettava
Hampaanpoiston jälkeen olin samaan aikaan hyvin heikossa hapessa ja myös ylpeä itsestäni. Meinasin pyörtyä kävellessä huoneesta ulos ja suussa maistui oksettavalta. Jouduin useamman kerran keskittyä täysin muihin asioihin ja pysähtymään liikkuessa, että en oksentaisi. Mutta olin ylpeä! Ylpeä siitä, että lopulta vuosien kammon jälkeen pystyin istumaan hammaslääkärin tuoliin ilman nukutusta ja toimenpide saatiin kokonaisuudessa suoritettua. 


Meillä kävi vielä niin hassusti, että miehellä alkoi sunnuntaina särkemään täsmälleen samassa kohdassa oleva hammas kun hän söi namia. Käytiin sitten molemmat peräkkäin samalla hammaslääkärillä ja arvatkaa mitä! Molemmille tehtiin täsmälleen samaan hampaaseen, täsmälleen sama toimenpide. Nyt syön varmaan viikon vaan kylmää helppoa ruokaa, ennen kun uskallan laittaa mitään kunnon sapuskaa suuhuni. Plus jäihän tuohon nyt kammottavan ruma ja omasta mielestä iso kolo, kyseessä oli poskihammas. 

2 kommenttia:

 1. Voisko noi sun hammasongelmat johtua vaikka limusta mitä tunnut juovan usein? Mä ite join kans yhdessä vaiheessa paljon ja hampaita lohkeili ja reikiintyi, mut nyt oon ollut ilman ja purukalusto kiittää! Ne on oikeesti myrkkyä hampaille, ja siihen päälle vielä karkit ym.

  VastaaPoista
 2. Hampaat kannattaa oikeasti hoitaa, se on mitä parhainta itsestään välittämistä. Raskaudet ja imetys haurastaa hampaita ihan kuin hiuksiakin osalla naisista. Varsinkin niiden aikana hampaista olisi hyvä pitää tarkkaa huolta. Hampaat vaikuttavat sydämeenkin. Hammastulehdukset aiheuttaa yhä enemmän vakavia yleisinfektioita, niitä on päätynyt teholle enenevissä määrin:
  http://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/media-tiedotteet-viestinta/tiedotteet/Sivut/Hoitamattomat-hampaat-viev%C3%A4t-tehohoitoon.aspx

  Mä olin vuosia pois hammaslääkäristä. Kallis ryysis kun oli kertynyt yli 8 reikää ja hammaskiveä niin paljon että hammaslääkäri paheksui. Kiveä poistettiin useammalla käynnillä, normaalisti 1 pitäisi riittää. Yksi juurihoito piti tehdä. Reikä oli jo niin syvällä ja juurihoito on kallista ja kivuliasta.
  Useampi tonni meni suun kuntoon saamiseen. Nykyään käyn hammaskiven poistossa vuosittain ja putsaan välit langalla ja hammasväliharjalla.

  Nykyään puudutusaineet on tehokkaampia kuin ennen. Olen vähän päässyt peloistani. Ei hammaslääkäriin meno kivaa ole. Ei ikinä. Mutta mieluummin se kuin ongelman paheneminen. Voi valita vähän kuin ojan ja allikon tai ruton ja koleran väliltä. Joskus näitä valintoja on tehtävä, terveyden hoito ei ole pelkästään kivaa.

  VastaaPoista

Toivepostaus: Viisi ateriaa päivässä, mitä meillä syödään?

Oon muutamia kertoja kysynyt Instagramin puolella seuraajiltani postaustoiveista ja ideoista. Useita vastauksia saaneena ajattelin nyt yhde...