Näin saadaan jatkuva kaaos pois keittiöstä? Nappaa vinkit talteen!

Tehdäänkö heti postauksen alkuun iso paljastus? Meidän keittiö oli vielä edellisessä asunnossa asuessamme aina ja jatkuvasti ihan kamala kaaos! Pöydille aina helposti jäi lojumaan KAIKKI tavarat, joille ei ollut mitään selkeätä paikkaa ja tiskit myös oli helposti päivästä toiseen pöydillä. Ennen muuttoa karsin ylimääräisiä tavaroita tosi paljon keittiöstä ja myös muualta asunnosta pois. Myin, annoin eteenpäin ja osa meni ihan kierrätykseen. Kannatti hankkiutua kaikesta itselle turhasta eroon ja kivana plussana sai rahaa, sekä tilaa. Näin yli vuoden myöhemmin voin todeta, että eipä ole ollut jatkuvaa kaaosta kaikkialla ja ihan koko ajan! 

Tarvitsetko 30 juomalasia, 25 lautasta ja 50 pakasterasiaa?
Valitettavasti minulla ei ole oikeastaan aloitustilanteesta kuvia, sillä tarkoitus ei alunperin ollut päätyä tämmöiseen lopputulokseen. Siis meidän piti vain myydä pari turhaa juttua, joita oltiin asunnosta toiseen kannettu jokaikisessä muutossa ja ajateltu, että saattaahan niitä joskus tarvita. Mutta homma lähti ihan kokonaan sitten käsistä! Aloin miettimään, että tarvitaanko ihan oikeasti kolmekymmentä erilaista juomalasi vaikka tiettyä sarjaa on lisäksi kaapissa jo ihan riittävästi. Kävin jokaisen kaapin yksitellen läpi ja karsin oikeastaan kaiken ylimääräisen pois. Annoin parille kaverille kaikkea edullista keittiösälää "tuo kahvipaketti, saat nää ja nää vaihdossa" - perjaatteella. Myönnetään, että edelleen kaapissa on esimerkiksi muutamia mukeja jotka ovat hyvin harvaseltaan käytössä.. Mutta niillä on sen verran tunnearvoa, ettei voi kuitenkaan hävittää. 

Keittiöön ei tarvitse jemmata vuodeksi kuiva-aineita, kahvia eikä säilykkeitä. 
Pieni hätävara on aina hyvä olla kaapissa jos sattuu sairastumaan tai jos sattuisi tapahtumaan jotakin yllättävää, jonka seurauksena kaupatkin menisi pariksi päiväksi kiinni. Mutta oikeasti sitä tulee hätätilanteessa melko pienellä toimeen. Kotiinkin saa tilattua ruokaa jos yllättäen jouduttaisiin koko perhe vaikkapa koronakaranteeniin. Pakastimessa on aina jotakin syötävää ja kyllä muutenkin hätävara löytyy aina.
Me käymme yleensä kerran viikkoon kaupassa, jolloin ostamme kaiken tarpeellisen ja välillä hieman enemmänkin. Välillä ollaan venytetty seuraavaa kauppareissua jopa kahdella viikolla ja haettu vain pientä täydennystä lähikaupasta kaappiin, kuten leipää ja maitoa. Jos kaapit pursuavat erilaisia säilykkeitä, jauhoja, sokereita, kahveja ynnä muuta vuoden tarpeiksi, niin silloin se kaikki tila on pois muiden tavaroiden säilytyksestä. Tarvitseeko kaapissa olla kymmenen pakettia kahvia kun yleensä jokainen käy kaupassa melko säännöllisesti?

Jos lautanen hajoaa, sitten voi ostaa uuden tilalle
Meillä koko perhe syö pääosin muumiastioista. Pienimmällä on vielä välillä omia lautasia käytössä. Pakko sanoa, että näin lapsiperheessä ihme ja kumma muumikulhot on pysynyt yllättävän hyvin ehjänä. Viimeisen kahden viikon aikana olen useamman kerran siivonnut lattialta ruokaa ja nostanut heitetyn kulhon ehjänä tiskiin. Vain yksi ainoa on mennyt viimeisen puolenvuoden aikana rikki, mutta läheltä piti-tilanteita on ollut useampia. Jos lautanen hajoaa niin aina voi ostaa tilalle uuden korvaavan. Kaapissa ei todellakaan tarvitse pitää varalta kymmentä ylimääräistä ajatellen "entä jos" ja huomata, että eihän niitä kaikkia ehdi mitenkään käyttää. Ei viisihenkisessä perheessäkään tarvitse mieletöntä määrää astioita kun tiskikone pyörii päivittäin. 

Yksinkertaiset vinkit ovat seuraavanlaiset: Tyhjennä kaikki tavarat kerralla lattialle tai etene kaappi kerrallaan. Kysy jokaisen tavaran kohdalla itseltäsi, että tarvitsetko oikeasti sitä ja milloin viimeksi se on ollut käytössä. Jos et muista milloin viimeksi olet tarvinnut jotakin tavaraa ja se on vain kaapissa lojunut, tällöin voit hävittää tavaran kun se on turha tai ylimääräinen. Lopputulos on yllättävän miellyttävä huomata!

1 kommentti:

  1. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...