Näillä kymmenillä erilaisilla tavoilla helpotat vauva-arkea!

Moni odottava vanhempi miettii, että minkälaista arki mahtaa olla vauvan syntymän jälkeen? Ehtiikö sitä enää kokata ruokaa kun istuu vain imettämässä tai saako unta riittävästi kun vauva valvottaa? 
Ikinä ei voi etukäteen tietää, että minkälainen se oma lapsi on. Onko koliikkivauva vai onko todella helppo ja tyytyväinen lapsi? On kuitenkin olemassa keinoja, joilla voi varautua tulevaan vauva-arkeen ja tehdä asioita etukäteen helpottaakseen sitä omaa arkea vastasyntyneen kanssa.

Vauvan vaatteet/tarvikkeet:  
1. Pese kaikki vauvan vaatteet ja tekstiilit valmiiksi sekä järjestele ne odottamaan.  
Jos järjestelet vaatteita koon mukaan niin kannattaa olla tarkkana, että vaatteet vastaavat kokoaan. Vauvanvaatteissa on huomattavia kokoeroja eri merkkien välillä.

2. Älä hamstraa liikaa 50cm vaatteita. Aina voi ostaa kaupasta äkkiä pienempiä jos sattuukin tulemaan minivauva. Meillä ei yhdenkään lapsen kohdalla ole 50cm vaatteet menneet kovinkaan pitkää aikaa. Pari vaatetta kyseistä kokoa riittää siis oikein hyvin. 

3. Kapalopussi voi helpottaa pienen rauhoittumista jos kovasti viuhtoo käsiä ja jalkoja. 

4. Kaukalopussi turvakaukaloon on äärimmäisen kätevä keksintö. Muistathan, että vauvaa ei saa laittaa toppavaatteissa turvakaukaloon sillä se on turvallisuusriski.

5. Kasaa vaunut valmiiksi ja opettele kuinka ne menee kasaan. Tutustu myös turvakaukalon kiinnittämiseen yms pikkuasioihin, jotta osaat ne valmiiksi ennen vauvan syntymää.

6. Näytä puolisolle selkeästi, että missä on mitäkin. Näin ensimmäiset päivät tai viikot vältyt vaatteiden valmiiksi esille kaivamiselta ja myös puoliso pystyy omatoimisesti vaihtamaan illalla yöpuvun tai löytää kakkaräjähdyksen jälkeen puhtaat vaatteet pienelle.

Koti: 
1. Tee pakastimeen jemmaan ruokaa. Jos nukut monta yötä ja päivää huonosti, eikä aika tunnu riittävän niin tällöin on helppo ottaa ruokaa pakastimesta ja lämmittää. Myös oma syöminen on erityisen tärkeää muistaa.

2. Pakasta myös helppoja leivonnaisia. Esimerkiksi pullia, joita voit sitten tarjota vieraille tai syödä itse herkkuhimoissa.

3. Siivoa ennen vauvan syntymää sellaiset kaapit ja lokerot asunnosta, jotka ovat pitkään odottaneet järjestämistä. Pikkuvauvan kanssa tuollaisia isoja projekteja ei ala kovin herkästi tekemään. Jos suunnitelmissa olisi muutenkin lähikuukausina pestä ikkunat, siivota varasto tai muuta vastaavaa niin tee se ennen vauvan syntymää.

4. Varaa kaappeihin imetysherkkuja ja riittävästi kuiva-aineita, jotta ei tarvitse heti sairaalasta kotiuduttua juosta ruokakauppaan ostoksille. Tällöin jää paremmin aikaa tutustua uuteen perheenjäseneen ilman pakollisia kauppareissuja.

Äidin toipuminen & synnytyksen jälkeiset asiat
1. Varastoi kotiin siteitä ja särkylääkkeitä. Voit myös tehdä jääsiteitä valmiiksi pakkaseen.
Kasteltu ja pakkaseen laitettu kuukautisside, helpottaa alapään turvotusta ja kipuja. Itselläni ei ole kokemusta näistä, mutta olen kuullut niiden olevan hyödyllisiä.

2. Jos saat tikkejä niin suihkuttelu bideellä samaan aikaan kun pissaat. Helpottaa huomattavasti omaa oloa, eikä virtsaaminen kirvele lähes ollenkaan. 

3. Hanki valmiiksi sellaisia sopivia ja mukavia vaatteita, joita käytät synnytyksen jälkeen. Mukavat housut, jotka ei purista ja paitoja joilla on helppo imettää. Ne vaatekaapissa ennen raskautta olleet vaatteet eivät luultavammin mahdu ihan vähään aikaan. 

4. Imetysvaatteet ei oo välttämättömiä ellei halua, mutta ei kannata venyttää jokaisen topin kaula-aukkoa pilalle vetämällä rintaa sieltä esiin. Muista myös varata riittävästi vaatteita ja liivejä synnytyksen jälkeiseen aikaan. Paidat ovat jatkuvasti märkänä hormonihikoilusta, vauvan pukluista, rinnoista vuotaneesta maidosta ja jopa vauvan kakasta. 

Lapsivuodeaika
1. Ota asioista selvää oman tarpeesi mukaan. Tutustu etukäteen riittävästi imetykseen ja yleisimpiin ongelmiin/vaiheisiin. Vauvan perushoitoon liittuvät asiat voi myös etukäteen käydä läpi (esim. napatynkä jne). 

2. Kannattaa tutustua myös mahdollisten vatsavaivojen helpottamiseen vauvalla ja hankkia valmiiksi myös nuhia varten Babyvac kaappiin. Me hankimme kiireellä pojan ollessa 3kk kyseisen nenäimurin, sillä ehdolla pääsimme kotiin pienen kanssa sairaalasta räkäisenä. Maailman kätevin laite! 

3. Nuku ihan aina kun vain on mahdollista, vauvan kanssa useimmiten saa levättyä hyvin ja voihan sitä torkkua samalla kun imettää. 

4. Anna vauvan olla mahdollisimman paljon ihokontaktissa ja pidä pientä rinnalla. Puolison on hyvä pitää yhtälailla ihoa vasten vauvaa.

5. Oletko tutustunut jo kiintymysvanhemmuuteen? Sieltä löytyy tukea lapsentahtiseen, lasta kunnioittavaan ja lapsen tarpeista käsin ongelmia ratkaisevaan vanhemmuuteen, jossa ei ole kiirettä itsenäistää vauvaa tai pikkulasta. 

6. Et pilaa vauvaa nukuttamalla viereen, rinnalle tai kantoliinaan, vaan teet just niin kuinka vauvalle on hyväksi ja miten hän viihtyy. Tuet hänen kehitystä ja turvallisuudentunnetta.

7. Jos alkuun on raskasta niin ota kaikki apu vastaan jota on saatavillaa. Älä ota stressiä mistään mikä ei oo pakollista. Jos arki sattuukin olemaan pelkkää heräilyä, valvomista, itkua ja huutoa, niin on hyvä muistaa, et tilanne voi helpottaa milloin vaan.

Imetys
1. Mikäli toivot imettäväsi, etsi oikeaa tietoa imetyksestä. Hirmu monien imetystaival loppuu valitettavasti tiedonpuutteeseen ennenaikaisesti. Tiheät imut usein saavat aikaan pelon maidon loppumisesta jne. 

2. Selaile imetys.fi sivustoa jo valmiiksi ja lue imetyksen ensipäivistä ja mahdollisista ongelmista imetykseen liittyen. Se ei aina ole vaan et tissi suuhun ja that’s it. 

3. Suosittelen tutustumaan myös tahdistettuun pulloruokintaan, niin tietää siitäkin jotain, jos tulee tarve antaa maitoa pullosta. 

4. Valmistele etukäteen hyvä pesimisnurkka sänkyyn, sohvalle tai mihin vain omassa kodissa. Lähelle on hyvä saada ainakin vesipullo, naposteltavaa, luettavaa/läppäri/kaukosäädin ja puhelimen laturi. Alkuun siinä voi mennä isokin osa päivästä vauvan kanssa. 

5. Osta itselle iso vesipullo. Alussa oleva jano ja nälkä on sellainen asia jota ei edes osaa etukäteen kuvitella kun maito nousee. Osta myös jotain välipalapatukoita joita voi ensihätään ottaa jos nälkä / energiantarve tulee ja niitä on todella helppo napata imettäessä. 

6. Liivinsuojia kannattaa olla jokaisessa paikassa käden ulottuvilla. Erityisesti sängyn viereen kannattaa haalia kaikki tarvittava: harsoja, liivinsuojia, tutteja (jos haluaa antaa vauvalle), vaippoja ja kosteuspyyhkeitä. Näin välttyy öisin turhilta nousemisilta sängystä.  

7. Jos käytöön on tulossa rintapumppu ja tuttipulloja niin pese, steriloi ja kasaa ne valmiiksi odottamaan. Tällöin ei tarvitse synnäriltä kotiintullessa heti miettiä niiden putsailua.

Vauvan nukkuminen 
1. Ekoina kuukausina vauvalla ei välttämättä ole vielä minkäänlaista rytmiä, eli siihen on hyvä valmistautua. Elä siis täysin itsekin "vauvan rytmissä" ja vähitellen voi sitten alkaa toistamaan tietynlaisia iltarutiineja jne ja lopulta vauva ymmärtää, että yöllä on pimeää ja päivällä valoisaa. 

2. Vauvan rytmiä kannattaa kuitenkin hiljaksiin rakentaa melko alusta saakka, eli illalla ihan vain hämärtää ja rauhoittaa tilan ja aamulla taas huoneeseen valoa. Tähän hyvä apuväline on tietenkin pimennysverhot, jos niitä ei vielä ennestään ole. 

3. Vauvat on yksilöllisiä, toinen posottaa monta tuntia unta ja toinen nukkuu pikkuruisissa pätkissä. Rytmi saattaa myös hyvin yhtäkkiä muuttua pienillä.

4. Jos perhepeti ei ole vaihtoehto teidän taloudessa niin sijoita kuitenkin vauvan nukkumapaikka melko lähelle itseäsi. Näin vältyt yöllisiltä maratonjuoksuilta huoneesta toiseen.

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä postaus & otankin nämä neuvot talteen!

    Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta vai onko mikään? Entä miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

    Aurinkoista kesän jatkoa!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊

      Voisin ehkä tehdä postauksen noihin sun kysymyksiin liittyen jossakin vaiheessa!

      Poista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...