Ole vastuullinen vanhempi myös uimarannalla!

Kävimme eilen lasten kanssa ensimmäistä kertaa tälle kesää järvessä uimassa. Porukkaa oli aika reilusti siihen nähden, että ei kuitenkaan ollut paahtava helle ja iltapäivälle oli luvattu jopa vähäistä sadetta. Itse kiinnitin kuitenkin rannalla ollessani muutamiin asioihin huomiota.

Mitä tulee muistaa uimarannalla lasten kanssa?
Monesti perheet lähtevät useiksi tunneiksi viettämään lämmintä kesäpäivää rannalle. Mukaan pakataan ainakin uikkarit, pyyhkeet, rantamatto, syötävää, riittävästi juotavaa ja aurinkorasva. Myös hellehattu/lippis on hyvä olla suojaamassa auringonpistokselta ja lapsille kannattaa ottaa erilaisia viihdyttäviä leluja, jotka sopivat vedessä käytettäväksi. Lisäksi mukaan tarvitaan vähintään yksi vastuullinen ja turvaa tuova aikuinen, joka ei tuijota puhelinta tai makaa vain kaukana lapsista.

Jokaisena kesänä joutuu lukemaan surullisia uutisia
Valitettavasti jokaikisenä kesänä tulee luettua lukemattomia uutisia, joissa on pienet lapset hukkuneet tai saatu pelastettu ulkopuolisen ihmisen toimesta aivan viimetingassa. Näin ei saisi olla. Lapsien kanssa tulee käydä säännöt aina uudelleen ja uudelleen läpi, jotta tälläisiltä tilanteita vältyttäisiin. Pienillä uimataidottomilla lapsilla ei ole käsitystä siitä, että kuinka vaarallisia tilanteita syntyykään jos syöksyy pää edellä kohti vettä. Lapset eivät myöskään ymmärrä, että vesi voi olla äkkisyvää ja he eivät osaa varoa vesileikeissä mahdollisia vaaratilanteita. Lasten kanssa täytyy olla taukoamatta valppaana, jotta ehtii reagoimaan jos taapero vaikka kaatuu veteen. Itse nappasin meidän taaperosta pariin otteeseen kiinni vedessä pulikoidessa, sillä hän meinasi kaatua ja tällöin pää olisi helposti mennyt pinnan alle. Vuorottelimme miehen kanssa, että toinen on vedessä lasten kanssa ja toinen on rannalla meidän tavaroiden kanssa. 

Älä makaa vain auringossa ja luota lapsien pärjäävän
Monet vanhemmat näkyivät makaavan vain rantamattojen päällä silmät kiinni tai aurinkolasit silmillä ja mahdollisesti puhelin kädessä. Toivottavasti jokainen vanhempi ymmärtää sen ison riskin, että lapsi voi jo siinä ajassa hukkua kun lukee esimerkiksi kaverin lähettämää tekstiviestiä ja vastaa siihen. Kiva rantapäivä voi saada aivan kamalan käänteen vain sen takia, että luottaa ihan liikaa lapsen pärjäävän itsekseen. 

Nyt on kesä niin nautitaan siitä. Pakatkaa lapset ja tavarat autoon, jonka jälkeen voi suunnata kivalle uimarannalle nauttimaan säästä ja vedestä. Yksi pyyntö kuitenkin jokaiselle: olkaa tarkkana lasten kanssa. En usko, että kenelläkään on ylimääräisiä lapsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...