Onko tulossa kaverisynttärit, mutta lahja uupuu?

Onko lapsi menossa kaverinsa syntymäpäiville, mutta edessä on vaikea pohdinta: Mitä viedä kaverille lahjaksi ja paljonko siihen pitäisi rahaa käyttää?

Ajatus on tärkein, ei hinta.
 Muistan omasta lapsuudesta, että kaverisynttäreille mennessä lahjan rahallinen arvo ei ollut paljoa. Eihän se lahja kuitenkaan ole tärkein asia, vaan yhdessäolo ja tärkeän juhlapäivän viettäminen. Syntymäpäivälahjat ovat vain kiva bonus, josta jokainen lapsi tai jopa aikuinen ilahtuu. 
Lahjoilla kilpailu tuntuu olevan valitettavan yleistä. Kuka toi parhaimman paketin? Todella usein lapset sanovat sen jopa ääneen, sillä eivät he ajattele samalla tavalla mitä sanovat kun aikuiset. Muille vieraille voi tulla ajatus, että synttärisankari ei tykännyt heidän tuomista lahjoista mutta yksi oli ylivoimaisesti paras. 

5-10€ on täysin sopiva summa
Omasta mielestäni kymppi on sopiva summa lahjaan, jos kyseessä on lapsen kaverin syntymäpäivä. Ajatellaanpa niin, että on monilapsinen perhe ja jokaisella on useita kaverisynttäreitä vuodessa niin kyllä lahjoista iso yhteissumma kertyy. Lisäksi monelle pienituloisille 10€ on jo isokin raha, jolla ostaa useammaksi päiväksi ruokaan tarvittavat asiat. Entä vaikka olisikin varaa laittaa se 20-30€ vieraan lapsen lahjaan rahaa niin onko se järkevää vai nostaako sillä vain oman lapsen jalustalle parempituloisena vanhempana? On aivan eri asia ostaa läheisille sukulaisille, kummilapsille tai parhaan ystävän lapselle lahja ja mielestäni silloin ei tarvitse olla mitään tiettyä budjettia.

Pääsymaksu syntymäpäiville
Olen kuullut jopa niin hävyttömästä synttärikutsusta, että juhliin saapumisesta olisi pitänyt maksaa 20€ käteisenä tai sitten ei saisi mennä. Rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä, että jos oma lapsi kiikuttaisi kotiin tuollaisen kutsun niin sitten saisi jättää koko kemut väliin. Ihan vain jo perjaatteen vuoksi. Ymmärrän esimerkiksi 50v juhlakutsussa tai hääkutsussa lahjatoiveena olevan rahaa, mutta en esimerkiksi 8v lapsen kavereille antamassa syntymäpäiväkutsussa. 

Lahjoja voi ostaa etukäteen jemmaan
Mun on pakko myöntää, että itse olen todella usein ostanut lahjoja kaappiin jemmaan hyvissä ajoin. Parhaimmillaan joku alelaarista napattu palapeli on saattanut olla vuoden, jopa kaksi kaapissa ennen kuin on ollut lahjalle sopiva saaja. Tällä keinolla säästää pitkän pennin. Kukaan ei tiedä, että onko lahja ostettu alennuksesta vai normaalilla hinnalla. 
Jokin aikaa sitten ostimme neljä LOL-palloa Tokmannilta, jotka maksoivat 5€/kpl. Mielestäni tämmöisen voisi kuitenkin ihan hyvin antaa eteenpäin lahjaksi kaverisynttäreillä, vaikka normaalihinnalla ostaessa hinta ylittäisikin reilusti sen kymmenen euron rajan. 

Monenlaisia lahjavinkkejä
Lapsille voi antaa hyvin monenlaisia lahjoja. Usein kaikkia näitä löytääkin alesta kivoilla hinnoilla, joten ennakoi. Osta kaappiin pieniä legopaketteja, LOL-palloja, ehkä petsejä tai poneja, palapelejä, lautapelejä, väritys-/puuhajuttuja. Sitten ei tarvitse tuskailla juuri ennen juhlia, että mitä sitä oikein ostaisi ja mistä löytyisi sopivalla hintaa lahja. Aina kaapissa jotakin valmiina! 

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi sulla! Hyvin kirjoitettu. Kyllä ne ajat vain muuttuu… :) Itse tykkään ostaa kavereiden lapsille lahjoja mutta hinnat ovat kyllä nousseet ihan älyttömästi että nykyään koittaa etukäteen käydä alennuksissa.

    VastaaPoista
  2. Hieno postaus! Kiitos vinkeistä:)

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...