Tarvitseeko lapsella olla harrastuksia?

Tarvitseeko jo pienestä asti lapsella olla harrastuksia? Ensin aloitetaan vauvauinneilla ja -muskareilla, sitten siirrytään kaikenmaailman temppukerhoihin, mahdollisiin yksityisiin soittotunteihin ja ties mihin muuhun. Jokainen lapsi ei kuitenkaan pienestä pitäen käy monenlaisissa harrastuksissa.

Lapsi on pilalla ilman harrastuksia?
Entä jos lapsi ei ole pienestä pitäen syystä tai toisesta käynyt erilaisissa harrastuksissa. Miksi jotkut sanovat, että lapsi on pilalla ilman harrastustoimintaa. Kuuluuko nykypäivänä vanhempien stressata myös siitä, että lapsella on harrastus jos toinenkin. Vanhemmuus tuntuu olevan nykyään yhä useammin vain jonkinlaista kilpajuoksua, että kuka on ansainnut parhaimman vanhemman tittelin. Tarvitseeko sitten tuntea huonommuuden tunnetta jos lapselle ei pysty tarjoamaan välimatkojen tai rahallisen tilanteen takia mahdollisuutta harrastaa jotakin? Ei jokaisella vanhemmalla ole mahdollisuutta toteuttaa lapsen harrastustoiveita.
Valitettavasti jokaisella paikkakunnalla ei ole harrastustoimintaa lähelläkään, joten siinä mielessä monille on varmasti hankalaa tai jopa mahdotonta lähteä kuljettelemaan useita kymmeniä kilometrejä suuntaansa. Silloin voi kehitellä lapselle jotain normaalista arjesta poikkeavaa kivaa puuhaa vaikka kerran viikossa. Tavallaan sellainen oma "harrastus".

Olen miettinyt myös, että miksi lapsi pitäisi väkisin tunkea jonkin harrastuksen pariin jos hän ei itse osaa vielä kertoa mikä olisi mieluista. Toki erilaisiin harrastusvaihtoehtoihin voi tutustua ja jos on jokin tosi mieluinen juttu, niin olisi hyvä pyrkiä mahdollistamaan se myös lapselle. Harrastukset antavat monesti kuitenkin onnistumisen elämyksiä, uusia taitoja ja mahdollisesti hyviä, sekä pitkiä ystävyyssuhteita.
 
Yksi harrastuskokeilu takanapäin
Meidän lapsista vain yksi on käynyt minkäänlaisessa maksullisessa harrastuksessa. Hän oli yhtenä vuotena syksystä kevääseen sellaisessa liikunta-jalkapallokerhossa, joka oli osittain hyvin mieluista puuhaa ja osittain myös hyvin vastenmielistä. Riippui todella paljon kerrasta, että mitä oli ohjelmassa ja siitä riippuen lapsi joko tykkäsi tai ei. Kauden jälkeen kysyimme, että haluaako hän jatkaa samaa juttua ja vastaus oli ei. Asia oli sillä selvä ja nyt odotellaan, josko löytyisi jokin harrastus joka olisi mieluisempaa. Vanhemman ei kuulu kuitenkaan väkisin tuputtaa lapselle harrastuksia ja ei jokainen lapsi halua edes sellaisia. Toisille riittää jo ihan vaan päiväkodissa tai koulussa olo, jonka jälkeen kokee tarvitsevansa lepoa ja perheen kesken yhteistä aikaa.
Taloudellisesti meillä ei ole varaa upottaa jokaisen lapsen harrastuksiin useita satoja euroja syyskaudelle ja toista samanmoista kevätkaudelle, mutta mielelläni mahdollistaisin heille kaikille jonkun kohtuuhintaisen harrastuksen joka aidosti kiinnostaisi lasta. En kuitenkaan halua patistaa lapsia harrastuksien pariin, sillä ihan yhtälailla ilman niitäkin tulevaisuus voi olla hyvä. Jos vain yksi lapsi haluaa harrastaa jotain, niin sitten mahdollistetaan hänen toiveensa. Monessa tilanteessa harrastustoiminnan aloittaminen on vanhemman korvien välinen pakkomielle sillä ajatuksella, että lapsen elämästä tulee paljon parempi.

Taaperolla on vahva kiinnostus musiikkia kohtaan
Meidän poikaa ei pahemmin jalkapallot tai muut puuhailut innosta. Hän on enemmän kiinnostunut musiikkiin liittyvistä asioista ja voin sanoa, että olen todella tyytyväinen asian olevan näin. Joo liikunta on tärkeää ja terveellistä, mutta sitä tulee ihan jo muutenkin elämässä liikuttua. Musiikki on ollut aina lähellä sydäntäni ja oma mieskin soittaa kitaraa. Mitä nuorempana aloittaa jonkin soittimen soittamisen, niin sitä helpompi se on oppia. Taaperoa kiinnostaa sekä kitaran soittaminen, että rumpujen paukuttaminen.  Näistä kahdesta huomaan vahvemman kiinnostuksen olevan rumpuja kohtaan mutta pakko sanoa, että valitettavasti emme asu omakotitalossa jossa voisi paukutella vaikka aamusta iltaan ilman naapureiden hermoromahdusta.
Aika näyttää mihin suuntaan hänen kohdallaan mennään, että tuleeko hänestä taitavakin muusikko vai siirtyykö kiinnostus johonkin aivan muuhun ennen kuin homma ottaa kunnolla tuulta alleen. 

2 kommenttia:

  1. Meillä kaikki 3 lasta harrastaneet 3-vuotiaasta. Ja kyllä on tullut erittäin tarpeeseen, koska lapset todella liikunnallisia/aktiivisia ja sosiaalisia. Toki harrastukset ja välineet ym maksaa,mutta nuo rahat vois mennä turhempaankin kun lasten hyvinvointiin, ja itse valitsen lapset. Omakaan harrastus ei mistään halvimmista päästä ole ��

    VastaaPoista
  2. Meidän lapset ovat aina olleet kiinnostuneet liikkumisesta, viimeinen innostus on ollut padelointi. Ilmeisesti omat padeltarvikkeet tahtovat nyt sitten joululahjaksi. Meillä ei harrastuksiin ole koskaan pakotettu, mutta on kehoitettu kokeilemaan jos löytyy jotain mielekästä.

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...