Kuinka pienellä summalla viisihenkinen perhe voi pärjätä?

Halusin tehdä pienen kokeilun sen suhteen, että kuinka pienellä summalla oikein viisihenkinen perhe pystyy viikon ajan pärjäämään. Mielestäni välillä on hauska tehdä erilaisia kokeiluja. Meidän viikkobudjetti ruokien suhteen on pysynyt siinä n 120-150€ luokassa pitkään, mutta nyt tämän kokeiluviikon aikana meidän kauppaostoksiin meni VAIN 50€. Aika huima pudotus verrattuna normaaliin. Eihän se tee koko viikoksi kun vain 10€/hlö! 

Mitä oikein söimme kun rahaa meni niin vähän?
Ateriamme koostuivat aika pitkälti samoista ruoka-aineista kun normaalitilanteessakin. Vältimme kuitenkin kaikki ylimääräiset ostokset ja söimme reilusti pakastimesta löytyviä asioita, joita on ostettu ja vähän välillä jopa unohdettu pakastimeen. Meillä on myös aina kaapissa mausteita, jonkin verran kuiva-aineita, pakastimessa marjoja ja alelaputettuja pakkauksia lihaa/kanaa, joita nappaan usein  pakastimeen jemmaan. En esimerkiksi ikinä osta kaupasta halvinta jauhelihaa tai kanan paistisuikaleita. Jotenkin ne näyttävätkin ällöttäviltä, mausta sen enempää mainitsematta. Niitä tuli syötyä opiskeluaikana ihan liian paljon pakon edessä kun ei ollut varaa muuhun, joten ei kiitos enää.

Tämän kokeiluviikon ajan pyrimme syömään oikeastaan vain kaapista löytyviä asioita, mutta kuitenkin jonkin verran tuli ostettua kaupasta myös ruokaa. Esimerkiksi leipäpaketit, juustot, hedelmät, maidot ja salaattiaineet ovat sellaisia tuotteita, joita meillä kuluu viikottain suunnilleen sama määrä ja joihin menee aina tietyn verran rahaa. Niistä ei oikein pysty tinkimään, ellei sitten jätä kokonaan ostamatta.

2/3 lapsista syö kolmesti muualla kun kotona
Tällä hetkellä tilanne on ollut jo pitkään sellainen, että kaksi lapsista on syönyt aamupalan, lounaan ja välipalan arkipäivisin päiväkodissa. Tietysti eron huomaa siinä, että ruokaa ei kulu arkena kotona yhtä paljon verrattuna lomiin tai viikonloppuihin. Nyt elokuussa tilanne muuttuu niin, että edelleen kaksi syö päiväkodissa ja yksi saa sitten koulussa lounaan sekä välipalan. Tällöin kotona kuluu vieläkin vähemmän ruokaa arkisin, eikä kauppalasku kasva hurjan isoksi normaalissa arjessamme. 

Normaali kotiruoka on edullista
Normi kotiruokaa saa melko edullisesti vaikka söisikin monipuolisesti, mutta olen huomannut, että aamu-, väli- ja iltapalat vievät huomattavasti enemmän rahaa. Usein lapset haluavat jugua, hedelmiä, toasteja tai sämpylöitä joiden välissä on kaikkea mahdollista. Halvin kinkku leivän päälle ei kelpaa edes eläimille, joten mielestäni on suuri vääryys myydä sellaista kuraa kaupan hyllyllä.
Välillä lapset saavat elovenan välipalakeksejä, muroja tai muuta vastaavaa jota ei päivittäin syödä. Joskus saatan hemmotella koko perhettä ja tehdä iltapalaksi pannukakkua tai lettuja, mutta harvemmin näin. Kaikista edellämainituista asioista tulee helposti huomattavasti isompi summa verrattuna kustannuksiin, joita koko perheen lämpimistä aterioista tulee. 

1 kommentti:

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...