Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahjaksi? Onko ihan ok toimia näin vai pitääkö lahjan ehdottomasti olla aina uusi kaupasta ostettu juttu?

Itse olen muutamasti antanut jotakin itselle ylimääräistä eteenpäin 
Muutaman kerran olen saanut jotakin turhaa lahjaksi ja olen tiedostanut, että se ei pääse käyttöön meillä. Väärän kokoiset villasukat, jokin krääsäkoru, sekalaisia astioita tai kosmetiikkaa, josta olen tarkka kun oma iho ei kestä mitä tahansa. Miksi olisin heittänyt rahanarvoista tavaraa hukkaan kun yhtä hyvin ne voi antaa eteenpäin jonkun toisen syntymäpäivänä tai jouluna? Tällöin saa annettua lahjan toiselle ilman, että omassa lompakossa näkyisi pieni tai isompikin lovi, eikä myöskään tarpeetonta tavaraa jää omiin nurkkiin käyttämättömänä pyörimään.
Olen myös itse aivan varmasti saanut vastaavanlaisia lahjoja, mutta entä sitten? Jos ei miellytä, niin sitten kiertoon vain. Toisen roska voi olla toisen aarre - näinhän se sanontakin menee.

Voiko lahjan ostaa kirpputorilta tai antaa jotakin itselle jo vanhaa ja käytettyä?
Tästäkin varmasti on monenlaisia mielipiteitä, että onko soveliasta antaa käytettyä tavaraa lahjaksi. Mutta miksi ei olisi? Käytetty lahja on ekologinen vaihtoehto ja säästää rahaa, mutta kaikissa tilanteissa se ei ole sopivaa. Kuka haluaisi vaikkapa häälahjaksi käytetyn rikkaimurin tai valmistujaislahjaksi viisi täysin erilaista kahvikuppia. Riippuu myös paljon lahjan saajasta ja juhlatilanteesta, että onko ok antaa käytettyä tavaraa hänelle. Kaikkea ei aina tarvitse ostaa uutena ja kalliina lahjaksi, mutta tilanteen mukaan pitää mennä.

Lasten lelut ovat monesti kalliita. Otetaan esimerkiksi vaikka duplot ja Brion junarata. Edellämainitut lelut myydään kirpputorilla ripeästi eteenpäin ja vielä ihan hyvällä hinnalla. Uutena Duplot ja junaradan erilaiset osat/paketit ovat melko kalliita ja muistan yhtenä vuotena joulun alla käyttäneeni useamman satasen lasten leluihin. Nykyään en tekisi niin, vaan ensimmäisenä katsoisin löytyykö käytettynä siistikuntoisia. Etenkään pienet lapset eivät tiedä, että onko hyväkuntoinen duplopalikka jonkun toisen vanha vai ihan vain hänelle ostettu.

Lisäksi on tietenkin se toinen ääripää. Joistakin lasten vanhoista leluista maksetaan ihan älyttömiä summia sillä ne ovat vielä nykypäivänäkin haluttuja, eikä uusia samanlaisia löydy edes kaupasta. Jotkut kirppismyyjät jopa kasvattavat ihan kiitettävästi tilin saldoa kyseisillä leluilla.

Mitä ei sovi ostaa käytettynä tai antaa omasta kaapista?
On kuitenkin paljon tuotteita, joita ei voi antaa käytettynä eteenpäin. Ostitko kuukausi takaperin itsellesi ripsivärin eikä se ollutkaan mieluinen. Käytettyä kosmetiikkaa ei voi antaa toiselle lahjaksi, kuten ei käytettyjä alushousujakaan. Tai ehkä joku pervo voisi olla täysin tyytyväinen saadessaan käytetyt alushousut, mistä sen tietää kun on niin monenlaisia ihmisiä olemassa.
Mielestäni muutenkaan mitään käytettyjä vaatteita ei sovi antaa lahjaksi, ellei tiedä lahjan saajalle sen olevan ihan okei ja vaate on oikeasti todella hyväkuntoinen. Eli siis pikainen yhteenveto: käytetty/kierrätetty lahja voi olla ihan okei, riippuen tilanteesta ja lahjan sisällöstä. 

2 kommenttia:

  1. Minä olisin lähtenyt lahjansaajan tarpeista ja mieltymyksistä, koska ajatus on tässä se tärkein. Kirppis ei ole nyt ihan ensimmäisenä mielessä, kun haetaan lahjaa, mutta on tapauksia, jolloin se on ainoa paikka. Esim. yksi tuttavani kerää LP-levyjä. Toinen on hullu 50-luvun tavaroihin.

    Silti olisin erittäin varovainen käytettyjen lahjojen kanssa. (https://viaperasperaadastra.com/2020/07/17/myydaan-hyvakuntoinen-kirppis-mustavalkoisella/). Tänä päivänä on helpompaa mennä ei-aineellisiin lahjoihin, jolloin ikään kuin molemmat osapuolet voittavat (sekä luonto tietysti).

    Eli, puhun aivan samaa asiaa vähän eri sanoin :)

    Mukavaa viikonloppua teille päin!

    VastaaPoista
  2. Huomenta!
    Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

    Iloista jouluarkea!🎄

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...