Epänormaali vai normaali äiti?

Ihana aihealue, eikös? Miten määrittelet kun sanotaan "normaali äiti"? Kumpaan kuulut, oletko siis normaali vaiko epänormaali äiti?
Tästä aihealueesta saisi kirjoitettua hyvinkin paljon. Eräässä facebook-ryhmässä tulikin jo hyvää keskustelua. 


Normaali äiti taitaa olla sellainen, joka tekee seuraavat asiat.

1) Viljelee ja kasvattaa itse perunat, sekä salaatit. Eikä käytä ikinä oikoteitä ruuanlaitossa.

2) Juoksee päivästä toiseen kerhoissa, leikkipuistoissa ynnä muissa kissanristiäisissä.

3) Pitää lapsen kotihoidossa eskariin asti, sillä eihän pientä lasta voi aikaisemmin laittaa hoitoon.

4) Imetys pitää ehdottomasti lopettaa viimeistään 2-vuotiaana, hampaat kärsii!

5) Siivoo, pesee pyykkiä, tekee ruokaa, imuroi ja lisäksi jynssää lattiat vähintään kerran viikossa.

Okei, innostuin hieman provosoimaan listaan lisäämällä muita asioita. Itse en siis taida olla normaali äiti, koska esikoinen on kuntouttavan toiminnan takia päiväkodissa? Se on hänelle erittäin tärkeää, kehitystä on huomattavasti tapahtunut monissakin asioissa.


Kyllä päiväkodista saatava ammattilaisten antama varhaiskasvatus antaa lapselle huomattavasti paremmat eväät elämään kuin se, että olisi pelkästään kotona. Lapsi oppii päiväkodissa niin laajasti erilaisia taitoja. 

Lapsi oppii ryhmässä toimimista, joka on tärkeää. Lapsi saa runsaasti sosiaalisia tilanteita ja toisista lapsista oppii mallia. Päiväkodista opitut asiat antaa valmiuksia lapselle pärjätä paremmin eskarissa ja koulussa. Jos kaikki uudet asiat tapahtuu yllättäen, on niihin vaikeampi suhtautua ja oppia.

Suomessa laadukas varhaiskasvatus on lapsen oikeus, ei suinkaan vanhemman! Tuskin kukaan laittaa lastansa päiväkotiin vain ajatuksella koska "olen laiska äiti joka ei jaksa". Päiväkodissa lapsi oppii toimimaan myös ilman tuttua ja turvallista äitiä.


Kuka kotiäiti tarjoaa lapselle joka päivä erilaisia askartelu- tai jumppa-aktiviteetteja. Ulkoileeko normaalisti äidit kaksi kertaa päivässä lapsien kanssa, valmistaa ruuan, tekee kaiken itse ja on superihminen joka voi siivota yömyöhään lasten nukkuessa?

Normaalilla äidillä tietenkään ei kuulu olla vapaa-aikaa, vaan päivät pitää touhuta kokoajan lapsien kanssa, suorittaen tietynlainen tehtävälista josta ei saa poiketa.


Vai olisikohan se normaali äiti sittenkin sellainen joka osaa huolehtia sekä itsestään, että lapsista. Antaa rakkautta, löytyy puhtaat vaatteet ja ruokaa nenän edestä ja elää hyvin pitkälti ajatellen lapsensa etua, mutta myös omia voimavarojaan!

1 kommentti:

  1. Äideille kyllä asetetaan hirveästi vaatimuksia, mutta mä toivoisin, että ei aina niputettaisi ääripäähän niitä, jotka pitävät joitain asioita tärkeinä lapsille. Esimerkiksi mä olen halunnut pitää lapset 3-vuotiaiksi kotona ja pitänyt tärkeänä, että me vanhemmat olemme lasten kanssa paljon ja todella keskitymme heihin. Vauvoja ei ole viety yön yli hoitoon ym. Silti mun mielestä yli 3-vuotiaille päiväkoti on hyvä paikka ja yli 4-vuotiaille suorastaan suotava. Olemme jakaneet miehen kanssa hoitovapaat puoliksi ja minulla on omia menoja ja harrastuksia, eikä tulisi mieleenikään kokea syyllisyyttä jos joku väittää että äidillä ei saisi niitä olla. Itse asiassa minusta nykyään vaikuttaa olevan suotavampaa, että äidillä on tosi vahva oma elämä, eikä saisi sanoa, että kokee tärkeäksi olla lasten kanssa.
    Mutta jos lapselle on suositeltu päiväkotia kuntouttavana niin on todella kummallista kummastella sitä, totta kai itsekin veisin lapseni siinä tilanteessa pk:iin. Tosi ikävää, että olet kokenut tuollaista kommentointia, täysin asiatonta sinun tilanteessasi mielestäni.

    VastaaPoista

Äidin silmät kostuivat päiväkodin työntekijän antamasta kortista

Tänään oli tälle äidille hyvin vaikea aamu viedä tytöt päiväkotiin. Itku meinas päästä jo heti päiväkodin pihalla jutellessa meidän esikoise...