Kaksivuotias kiroilee

Apua! Miten reagoida kun pieni lapsi sanoo kirosanan? Siis pieni, kaksivuotias lapsi, joka ei puhu edes kunnolla vielä lauseita. Pitäisikö olla hiljaa ja jättää huomiotta, vai kuinka?


Myönnän, meillä kiroillaan kotona usein jos jokin asia ei onnistu monen yrityksen jälkeenkään. Itsellä pääsee kiukkusena, väsyneenä ja nälkäsenä kaikkein helpoiten joku kirosana suusta. 

Olen tiedostanut asian, että lapset voi napata kirosanat omaan sanavarastoon. Jotenkin en kuitenkaan osannut odottaa, että 2v alkaa toistamaan perässä vi***a... Ja vielä sellaisissa tilanteissa joissa itse voisin sen myös sanoa.


Muutama päivä sitten Vanessa seisoi sohvan vieressä ja tytöillä tuli tappelua tabletista, josta pienempi katsoi piirrettyjä. Tyttö kiljui ja huusi vihaisesti "**ttu" jonka jälkeen perään hän lisäsi "pois". Itse katsoin hetken lasta hiljaa, jonka jälkeen aloin nauramaan. Ei pitäny tällä äidillä pokka. Tyttö on toistanut pari kertaa myös kyseisen sanan, jos jokin asia ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.


Kuinka itse toimin nyt?
Pari päivää olen pyrkinyt siihen, ettei meillä lapset edes kuulisi tätä kyseistä kirosanaa. Ehkä se lopulta unohtuu, kun vanhemmatkaan ei kiroile. Olen myös yrittänyt jättää reagoimatta, mikäli lapsi sanoo "vi***". En jotenkin usko, että vielä kaksivuotias ymmärtäisi miksi hän ei saa sanoa niin, jos joku muu ympärillä välillä käyttää kyseistä sanaa. 

Tästä lähtien tuun olemaan varsinkin v-sanan suhteen tarkka. Huomautan tarvittaessa lasten isälle tai vaikka teini-ikäiselle pikkuveljelleni, mikäli kiroavat lasten kuullen.

4 kommenttia:

  1. No, ei ainakaan kannata reagoida nauramalla. Lapsi tulkitsee reaktion positiiviseksi ja ehkä sen innoittamana alkaa toistamaan kirosanaa. Juotko muuten ikinä vettä?

    VastaaPoista
  2. Joo ei tietenkään kannata nauraa :) jotenkin vaan itsellä petti ekalla kerralla pokka asian suhteen.
    Mistä tuli yhtäkkiä vedenjuonti mieleen? Mutta kyllä, juon vettä.. varmaan parisen litraa päivässä :)

    VastaaPoista
  3. Ahhhh tuttu juttu :) Meilläkin parivuotias huuteli "JUMALAUTA" ja just tätä v sanaa. Unohti nopeasti kunhan lakkasi niitä kuulemasta. Tsemppiä! :D

    VastaaPoista
  4. Kiroilu on paha, kun lapsi saattaa poimia sanan yhdestä kerrasta. Olen koettanut kitkeä rumat sanat suustani, mutta välillä lipsahtaa. Aiemmin olin reagoimatta, jos Pigels käytti jotain kirosanaa. Nyt, kun hän on vanhempi, olen ruvennut sanomaansa että se on vähän tuhma sana. Sano mieluummin vaikka, että voi kökkö. Hän tuntuu tämän ymmärtävän ja sanat ovat jääneet unohduksiin. Ainakin tällä hetkellä:)

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...