Neljävuotiaalla vaipat, kaksivuotiaalla pikkuhousut

Lapset ovat yksilöitä ja oppivat tärkeitä taitoja ensimmäisinä ikävuosina hurjaa vauhtia. Ensimmäisenä ikävuotena opitaan esimerkiksi jokeltamaan, ryömimään, konttaamaan, istumaan, monesti kävelemään ja myös ensimmäisiä sanoja. 


Monesti ulkopuolisen ihmisen suusta voi kuulla, että lapsen pitäisi oppia jokin taito nyt tai mahdollisimman nopeasti. Tässä olisi tärkeää muistaa, että jokainen lapsi on yksilö. Toiset oppii nopeasti, toisilla voi olla erityisvaikeuksia asioiden oppimisessa ja osa lapsista ei välttämättä ole valmiita heti kuin ikätoverit ovat.

Meidän tilanteessa hyvänä esimerkkinä toimii vaipat, sekä vaipoista pois oppiminen. Esikoisella ei ole minkäänlaisia valmiuksia olla edes päiväkuiva. Hän ei ilmaise vessahätää tai edes vaipassa oleva pissa ei häiritse häntä. Tiedän että tämäkin asia johtuu hänen erityisyydestään ja uskon hänen oppivan vielä joskus. Kuitenkin Josefiinan kanssa eläessä vaipat ja niistä pois oppiminen on vähiten mielessä. Hiljattain eräs ihminen joka työskentelee lasten kanssa sanoi minulle, että Josefiina on viidennellä ikävuodella ja pitäisi oppia pois vaipoista. Kehtasi vielä sanoa, että äidin mukavuusalueelta pois ja pikkarit lapselle jalkaan. Teki mieli huutaa, että mitä vttua oikein sekoilee. Kuitenkin totesin vain, että pelkkä ikä ei kerro meidän tytön kohdalla taidoista mitään. Hän tulee reippaasti ikäisiään jäljessä ja on reilu kaksvuotiaan tasolla lääkäreiden arvioidenkin mukaan.

Niin ylpeen näkösenä :D

Viikko sitten kävin ostamassa meidän pienemmälle tytölle pikkuhousuja. Hän on nyt 2v 8kk, eikä suostunut istumaan potalla kun välillä. Yhtenä aamuna jätin vaipan laittamatta ja usein muistuttelin potan olemassaolosta. Tasan kaksi pissavahinkoa on sattunut (ensimmäisenä päivänä) ja nyt meillä asuu yksi päiväkuiva lapsi! Superjees!

Minkä ikäisenä teillä on opittu pois vaipoista, tapahtuiko lapsen omasta tahdosta vai toimitteko samalla tavalla kuin meillä?

10 kommenttia:

 1. Voi miten ajattelemattomasti tehty ammattilaiselta.
  Mä sanoisin, et vaipoista ei opita pois. Se jos joku on asia mikä vaan on lähdettävä lapsesta itsestä. <3
  Meillä esikoinen oli 2 kun päätti ettei hän pue vaippaa, koska ne on vauvojen (kuopus oli n.6kk)
  Kuopus oli myös 2v kun ei halunnut enää vaippaa, koska ei veljelläkään ole, ja oli sopivasti kesä.
  Stressiä en ottanut, en istuttanut potalla yms.
  Itseasiassa pottavaihetta meillä ei edes juuri ollut, mutta vessan lattiaa kyllä ollaan pesty useasti päivässä.

  Pää pystyyn vaan muru, sä tunnet ja tiedät lapsesi parhaiten kuin kukaan muu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkään en istuttanut pienempää juuri potalla, sanoin vaan että muistaa mennä sit kun on hätä. Toki tässä olis otettu myös tarvittaessa lisäaikaa, mutta kun vaipassa oleva pissa häiritsi niin ajattelin olevan hyvä aika :D

   Näinhän se on, että ite tietää oman lapsen parhaiten. Kiitos kommentista <3

   Poista
 2. Onhan toi nyt aika älytöntä, että 4 vuotiaalla edelleen vaippa. Väitän kyllä, että osittain vanhempien laiskuutta.

  VastaaPoista
 3. Tämä voi olla sinun mielipiteesi. Onko kokemusta erityislapsista? Itse juuri luin yhdessä ryhmässä blogitekstini alapuolella, että hyvin monien erityiset ovat vielä samanikäisenä tai vanhempana pitänyt vaippaa.
  Jos lapsella ei ole valmiuksia ilmaista vessahätäänsä ja laajasti muutenkin vaikeuksia asioissa ja niiden oppimisessa, se ei ole silloin vanhemmista kiinni. Vaikka kuinka harjoittelisi, niin erityisillä voi mennä vuosia oppia asioita.

  VastaaPoista
 4. Erityislasta ja tavanomaisella tahdilla kehittyvää lasta ei todellakaan voi verrata suoraan toisiinsa. Tämä on vierasta aikuisille joilla on kokemusta vain tavallisista muksuista.
  Kuivaksi opettelu vaatii niin fyysisen puolen kehittymistä tarpeelliselle tasolle (pidätyskyky ja tarpeen havaitseminen häiriintyy tosi monissa sairauksissa ja kehityshäiriöissä!) sekä henkisen kehityksen tasoa koska tilanne vaatii myös sosiaalista kanssakäymistä aikuisen kanssa, eikä keholliset asiat ole monestikaan helppoja erityislapsille. Huh ja höh. Sinä tunnet lapsesi.

  VastaaPoista
 5. Meillä erityislapsi oli päiväkuiva 5v ja yövaipat vielä 8-vuotiaana käytössä. Aikaa on, omalla tahdilla mennään muutenkin kaikessa ��

  VastaaPoista
 6. Meillä 4v poika opettelee kotona ollessa pottailemaan. Pissailee ihan ok pottaan, mutta ei tunnista kakkahätää ja ne päätyy housuihin. Erityis diagnoosi on tuloillaan

  VastaaPoista
 7. Esikoinen (poika) 2,5v ja tyttö päiväkyiva 1,5v. Poika jätti lähes kerralla päivä-ja yövaipat tyttö nyt 4v:lle käy toisinaan vahinkoja edelleen. Mut niin harvoin ettei olla palattu vaippoihin. Aika törkeä kommentti äidin mukavuusalueesta, kasvurauha pitäisi suoda kaikille!

  VastaaPoista
 8. Meillä esikoinen oppi kuivaksi parivuotiaana, mutta vaipat on edelleen (nyt 3v) sillä isolle hädälle ei suostu menemään potalle tai pöntölle. Pisulla siis käy potalla ja ollut yökuivakin siis jo ollut yli vuoden.

  Ja ihan kaikkea vippaskonstia ja kikkaa on tässä yritetty, mutta ei suostu niin ei suostu. Siskonsa pottailee nyt 1v:nä jo hyvin ja luulen että oppii ennemmin pois vaipoista, kuin veljensä

  VastaaPoista
 9. Meillä on vasta edessä päin, oon miettinyt kyllä että missä vaiheessa ruvettaisiin opettelemaan pottahommia, mutta en ota siitä stressiä. Mekin ollaan kuultu muutamalta ihmiseltä esikoisen kohdalla että pitäisi potalla olla jo ja vaipat pois, mutta munkin mielestä se on ihan yksilökohtaista, ihan niinku kaikki muukin. Meijän poitsut on 6kk ja 1,6v. Mun mielestä ei kannata kiirehtiä minkään asioiden kanssa, kyllä lapsi oppii ja aika on mun mielestä paras mitä voi antaa. Muutenkin kyllä lapsi oppii ihan kaiken taidon, eihän yleisestikään kukaan enää kouluikäisenä tee samanlaisia asioita kuin vauvana tai pienempänä.. tuollaiset kommentit, mitä ootte kuulleet on inhottavia, eikä tuolla tavalla kuulu kenellekään sanoa.. ihmetyttää, kun jotkut ihmiset eivät ymmärrä.

  VastaaPoista

Polikliininen synnytys

Haluaisin kokea polikliinisen synnytyksen tällä kerralla. Viimeksi se oli myös kirjattuna toiveisiini, mutta tuolloin pojan painon vuoksi jo...