Vammaistukihan on täysin extrarahaa

"Lapsi voi saada vammaistukea, jos hän vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta.
Hoidon ja huolenpidon tarpeen tulee olla tavanomaista suurempaa ja kestää vähintään 6 kuukautta"

Edellinen tekstipätkä on suora lainaus Kelan sivuilta. Olen lukenut usemmastakin eri paikasta, että ihmiset ovat sanoneet lapsen vammaistuen olevan täysin extrarahaa perheelle. Rahaa jonka voi käyttää shoppailuun ja ulkona kahvitteluun, koska se ei vaikuta muihin mahdollisiin tukiin. Sinä siellä joka luet tätä, jos ajattelet samoin niin voin kertoa sinun olevan väärässä. Saanko korjata ne luulot ja kertoa vähän asioita.


Sairaalatutkimukset, poliklinikkakäynnit...
Maksukatto on 683€/kalenterivuosi. Summan kun jakaa jokaiselle kuukaudelle, se tekee suunnilleen hieman vajaa 57€ per kuukaus. Nyt eletään elokuuta ja meidän maksukatto on tältä vuodelta jo täynnä. Se on täynnä siitäkin huolimatta, että osastolla olemisesta lapsen kohdalla laskutetaan vuodessa vain 7vrk. Lääkärikäyntejä tulee vielä lisää loppuvuoden aikana, seuraava on jo syyskuun alussa ja tässä vaiheessa voin sanoa, että onneksi maksukatto on täynnä. Ei oo mitään pikkusummia, joita on jo mennyt erinäisten vaikeuksien takia.

Lääkkeet ja niiden mahdollinen kelakorvattavuus.
Meillä on tällä hetkellä 4 lääkettä ja viides lääke varalta, mikäli epilepsiakohtaus pidentyy. Kelakorvattavia nämä edellämainitut ovat, mutta jokaisella lääkkeen ostokerralla on kuitenkin 4,5€ omavastuu-osuus maksettava. Meillä menee vajaa 25€/kk lääkkeisiin. Jotkut lääkkeet kuitenkaan ei ole kokonaan kelakorvattavia, jolloin voi perheillä mennä enemmänkin rahaa. Vaikka kelakorvaus on niin silti ne eivät ole ilmaisia, mikäpä olisi?


Lapsen vammaistuki on luokiteltu kolmeen eri luokkaan.

Alin summa on hieman reilu 90€, korotettuna suunnilleen 200€ ja korkein reilu 400€. Korkeimpaan tukeen saa tilanne olla melko hälyyttävä, sillä alin tukikaan ei ole aina läpihuutojuttu. Tällä hetkellä näistä alin tuki kattaisi juuri ja juuri meidän kohdalla lääkkeet ja sairaalakulut, eikä senttiäkään sitä joidenkin ajattelemaa "ylimääräistä" rahaa.

Miksi joku ihmettelee ja ajattelee eurojen satavan taivaalta?

Mikähän siinä edes on, kun yllättävän usein vieraita ihmisiä tuntuu kiinnostavan toisten ihmisten kukkaron sisältö. Onko sillä jollekkin merkitystä, että mitä tukia joku toinen saa. Miksi pitää ajatella että ne olisi ylimääräisiä kun ei vaikuta muihin mahdollisiin tukiin.. Siksi kun ei tiedä minkälaisia kuluja voi erityislapsen kanssa olla? Monet normaalit ihmiset eivät käy sairaaloissa kertaakaan vuosiin, kun taas toiset ravaa joka kuukaus jopa useita kertoja. Vihaan sanaa normaalit, erityisistä puhumisen yhteydessä ja silti käytin sitä. Mun kaikki lapset on ainutlaatuisia erityisnormaaleja rakkaita, yhdellä on vaan enemmän vaikeuksia. 

5 kommenttia:

 1. Mekin saamme ko tukea juurikin lapsen erityislaatuisuuden takia, johon on selvät lääkärin lausunnot olemassa. Tärkeä tuki meille kaikin tavoin, muuten olisi henk.kohtainen konkurssi tullut jo aikaa sitten. Onneksi tämä tuki mahdollisuus on hakea kelasta, jos ns kriteerit täyttyvät.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus �� ei se todellakaan ole mikään eksta-raha. Kyllä se ihan menee tähän elämiseen.

  150e/kk ei-kela-korvattavia lääkkeitä, vai onkohan ummetuslääkkeetkin itseasiassa sen ulkopuolella jolloin summa olisi 180ekk. Toki meillä vakuutus onneksi korvaa nämä,luojan kiitos.

  Ruokakuluista puhumattakaan, kun lapsi elelee pensasmustikalla ja peuralla. Niin sinne se Kelan 100e vammaistuki hupenee kummasti.

  VastaaPoista
 3. Ei pidä unohtaa myöskään ansionmenetyksiä, joita vammaisen lapsen huoltajalle vääjäämättä tulee. Niitä Kela korvaa nihkeästi, jos ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä pointti. Kaikki terveydenhuollon käynnit, tapaamiset, kokoukset, samoin myös koulun kokoukset välillä 8-16. Erityislapsella pelkkiä koulutapaamisia saattaa olla jopa kuukausittain ja kestoltaan 1 h - 2h. Tähän terveydenhuollon käynnit, mahdolliset kuntoutus- ja terapiakäynnit päälle.
   Terveellä lapsella on "vanhempain vartti" kerran lukukaudessa. Kerran vuodessa tai jopa kahden, kolmen on koululääkärin tarkastus.
   Lapsen pitkäaikaissairaus ei anna oikeutta palkalliseen poissaoloon työstä (ei se oikein olisikaan työnantajia kohtaan.) Alin vammaistuki n. 90 e/kk ei millään tavalla korvaa huoltajalle/perheelle aiheutuneita ansionmenetyksiä. Ei ehkä ylinkään korvaisi....

   Poista
 4. Saimme ylintä vammaistukea, ja kyllä kaikki raha meni ihan tarpeelliseen, intervallihoidon maksuihin yms. Varsinkin kun lapsi täytti 16-vuotta, niin päivämaksu kallistui, tosin vähän aikasemmin saatiin maksukatto täyteen kuin aikasemmin. Mutta tuo maaginen 16 v ikä toi myös muita lisämaksuja.

  VastaaPoista

Lapsiperheen simppelit arkiruuat!

Viimeaikoina monet on laittaneet instagramin puolella mulle viestejä ruokaan liittyen. On pyydetty reseptejä ja on kehuttu, että näyttää her...