Erityislapseni ei päässyt mukaan eskarilaisten retkelle

Miksi erityislapsi jätettiin pois eskarilaisten retkeltä, vaikka muut lähtivät? Miksi toisia kohdellaan eriarvoisesti? Jokaisen lapsen täytyisi olla tasavertaisessa tilanteessa eikä ketään saisi jättää ulkopuolelle.

Sain monet retkikuvat, joissa ei näkynyt omaa lasta
Esikoisen eskariryhmässä on käytössä whatsapp, joka on hyvin kätevä viestintäväline. Usein saan kuvia päivän touhuista, välillä jopa videoita ja lisäksi tärkeät tiedotteet tai muu info kulkee näppärästi päiväkodilta kotiin. Viimeisimpänä tuli kuvia retkeltä, jossa he olivat käyneet katsomassa kanoja, syömässä keksiä ja ulkoilemassa. Saatesanoina oli "retkipäivä". 
Kun aloin katsomaan kuvia läpi huomasin melko nopeasti, että yhdessäkään ei näkynyt omaa lastani. Iso lapsiporukka oli lähtenyt kivalle retkelle, mutta ikkunasta katsottuani meidän esikoinen juoksenteli samaan aikaan päiväkodin pihalla pienempien lasten kanssa. Voin sanoa, että sillä hetkellä nousi aivan suunnaton kiukku itselle ja soitinkin hyvin ripeästi päiväkodin johtajalle. 
Mikään ei mun mielestä oikeuta viemään lapsilaumaa kivalle retkelle lähimaastoon ja jättämään mun erityistarpeista lasta päiväkodille. Tähän samaan ilmiöön on törmätty niin päiväkodeissa kun kouluissakin. Erityisistä syistä jätetään ulkopuolelle ja erityislasten vanhemmat ovat tukeutuneet jopa lakimiehiin joissakin tilanteissa
Retket täytyisi suunnitella niin, että koko ryhmä pystyy osallistumaan ja tarvittaessa otetaan avustaja tai vaikka opiskelija retkelle mukaan. Muuten ei kukaan mene. 

Hoitaja sanoi syyksi mm. "hän ei jaksa kävellä". 
Osittain totta, osittain ei. Pitkät matkat tuottaa haasteita ja tällöin saatetaan heittäytyä maahan makaamaan useaan kertaan. Lyhyemmät matkat menee ihan jees, jos mieliala on hyvä ja aikuinen osaa suhtautua oikein lapseen. Tarvittaessa aina täytyy tsempata ja tilanteen vaatiessa tehdään kävelystä vaikka jonkinlainen leikki. Kumpi on nopeammin perillä - leikki on toistunut meidän arjessa hyvinkin paljon. Tällä hetkellä kuulemani mukaan kaikki retket kuitenkin suuntautuvat vain lähimaastoon, koska julkisen liikenteen käyttämistä vältellään joten ei pitäisi olla ongelmia. Lisäksi myös yhtenä syynä retkeltä poisjättämiseen oli aamulla tullut epilepsiakohtaus ja turvallisuus. Se nyt on tiedossa, että kohtaus voi tulla milloin tahansa eikä elämää voi epilepsian takia pysäyttää vaan yhteen paikkaan. 

Erityislapset luo myös retkiin liittyviä haasteita
Ymmärrän, että ihan minkälaista vaan retkeä ei välttämättä pysty tekemään kovin helposti. Jopa me vanhemmat joudumme usein miettimään, että minkälaisia asioita voidaan tehdä perheenä esikoisen kanssa. Tällä kokoonpanolla ei toistaiseksi onnistu vaikkapa hoplop-reissu ilman extra-aikuista. Kuopus vaatii perässäkävelijän, esikoinen vaatii toisen aikuisen ja keskimmäinen tarvitsee myös yhden aikuisen tsemppaamaan, koska hän on kovin arka. Tästä syystä esimerkiksi esikoisen kummisetä on ollut meidän mukana hoplopissa, jotta reissu on voitu toteuttaa. Kuitenkin reissu esimerkiksi kotieläinpihalle onnistuu oikein hyvin ihan vaan oman perheen kesken. Joten aikuisilta vaaditaan vain suunnittelua, oikeaa asennetta ja riittävästi käsipareja tilanteeseen nähden. Tällöin onnistuu oikeastaan mikä vaan! 

Jatkossa saan etukäteen tiedon retkistä ja keskustellaan hoitajien kanssa tarvittaessa
Hoitajat ovat sanomansa mukaan hankalassa tilanteessa, eivätkä välillä tiedä kuinka täytyisi toimia lapsen kohdalla. Itse kuitenkin tunnen lapseni parhaiten ja tiedän aika pitkälti, että mihin hän pystyy, mikä tuottaa haasteita ja mikä tuottaa äärimmäisiä haasteita. Jatkossa hoitajat lupasivat kuitenkin keskustella etukäteen kanssani tulevista retkistä, siitä kuinka ne voitaisiin toteuttaa myös esikoisen kanssa ja mahdollisista muista vaihtoehdoista, mikäli jokin retkikohde tai aktiviteetti ei ehkä olisi se paras vaihtoehto meidän lapsen kohdalla. 

Aikuisten kanssa keskusteltuani jäi loppujenlopuksi ihan jees fiilis ja nyt toivon, sekä haluan uskoa että jatkossa homma toimii. Ettei enää tulisi tilannetta, jossa oma lapsi katsoo vierestä muiden lähtevän retkelle eikä itse pääse. 

16 kommenttia:

  1. Mutta ettehän tekään ikinä ota esikoista mukaan retkille. Ettekös te perheenä tee aina kivat jutut silloin kun hän on yökylässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osittain totta. Tehdään kyllä lähes aina jotain pienempien kanssa kun on omaishoitajan vapaa. Mutta esikoinen ei niistä reissuista tiedä mitään ja hänelläkin on ollu erinäisiä aktiviteetteja kun on ollut toisaalla.

      Myös koko perheenkin kesken teemme erilaisia asioita. Ei me kuitenkaan kolmea viikonloppua kuukaudessa vain neljän seinän sisällä olla, kun pääosin vain viikonloppuina ollaan koko perhe kasassa 😃

      Poista
  2. Ymmärrän että vanhempana harmittaa kun oma lapsi jää paitsi jostakin kivasta, mutta en ymmärrä asennetta "jos meidän lapsi ei saa, niin ei saa saada kenenkään muunkaan lapsi". Lasten täytyy oppia myös käsittelemään pettymyksiä, aina ei voi syystä tai toisesta päästä mukaan ja saada sitä mitä muutkin. Toivottavasti saatte päiväkodin kanssa selvitettyä ja ymmärrystä löytyisi puolin ja toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan puppua!
      Jos ei kaikkia voida ottaa mukaan, ei lähdetä ollenkaan.

      Poista
    2. Sitten varmasti aletaan joka retkeltä jättää aina yksi vaihtuva lapsi pois, jotta jokainen oppii sietämään pettymyksiä. Jätetäänkö seuraavalla kerralla sinun lapsesi? Tokaiset vain, että noh, opettele sietämään pettymyksiä.
      Suomessa on yhdenvertaisuuslaki ja jokaisen tulee saada osallistua kykyjensä mukaan. Jos lapsi ei jaksa kävellä, hänelle otetaan vaikka apuvälinerattaat mukaan. Retket ym ovat vain asennekysymys.

      Poista
  3. "Ymmärrän että vanhempana harmittaa kun oma lapsi jää paitsi jostakin kivasta, mutta en ymmärrä asennetta "jos meidän lapsi ei saa, niin ei saa saada kenenkään muunkaan lapsi"" Ei se näin mene! Päiväkoti järjestää ylimääräisen aikuisen muusta ryhmästä mukaan,mikään tekosyy ei kelpaa retkeltä poois jättämiseen! Esim myöhästelijät joutuvat itse tuomaan retkipaikkaan,ei heitä odotella!

    VastaaPoista
  4. Suomi on allekirjoittanut YK:n vammaissopimuksen, missä korostetaan yhdenvertaisuutta ja kielletään syrjiminen, mutta mitä esim KELA toistuvasti rikkoo. En tiedä tarkemmin teidän lapsen haasteista tai "virallisesta" toimintakyvyn arviosta, mutta kuulostaa kyllä siltä, että yhdenvertaisuus ei ihan täyty päiväkodin toiminnassa. Heillekin voi muistuttaa ihmisoikeuksista ja lakipykälistä, asiaa voi viedä aina eteenpäin. Mutta varmasti heilläkin on melko alimitoitettu ja ehkä alikoulutettukin henkilöstö, eikä tietenkään lapsen tai loppu ryhmän turvallisuutta voi vaarantaa (mikä tosin tässä tuskin olisi ollut case), ymmärrän että hekin voivat olla "puun ja kuoren välissä".

    VastaaPoista
  5. Uskon, että tuo avoimuus ja keskustelu on oikea tapa hoitaa tätäkin asiaa. Täytyyhän vanhempien tietää, missä mennään, ja hoitajia helpottaa kun eivät joudu yksin päättämään. En usko, että tuossa on mitään pahaa tarkoitettu. Jos lapsi on aikaisemmin väsynyt retkillä, niin voi pelottaa tilanne, jossa hän heittäytyisi maahan. Myös monet epileptikot tarvitsevat kohtauksen jälkeen lepoa, jolloin väsyneen lapsen rasittamisesta voi tulla sanomista terveyden vaarantamisesta. Ikäväähän sekin on, jos ei pääse porukan mukaan, ja toivottavasti tulevaisuudessa järjestyy.:) Löytyisi jokin hyvä tapa retkeillä mukana. Hyvää syksyä teille!

    VastaaPoista
  6. Tämä juuri on integroimisen suuri ongelma. Yksikin erityislapsi ryhmässä, niin kukaan ei enää pääse retkille, koska kaikki tietävät, että resurssit eivät anna periksi ylimääräisille käsipareille. Ei vain ole rahaa.

    Eivätkä hoitajat jaksa ottaa muutenkin raskaaseen työhönsä lisätaakkoja, joten todetaan, että päästään helpommalla kun ei mitään järjestetä. Sitten ihmetellään miksi toiset lapset ja jopa vanhemmat suhtautuvat nuivasti kun ryhmään tulee erityislapsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenenkään lapsi, yksikään heistä, ei ole varhaiskasvatuksen henkilökunnalle lisätaakka!

      Poista
    2. Luetun ymmärtäminen..
      Kommentoija puhui retkistä yms lisätaakkana (kun ei ekstrakäsiä), ei lapsista.

      Poista
    3. No ei varhaiskasvatuksen normaalit toiminnotkaan kyllä voi olla henkilökunnalle ”lisätaakka”. Retket, juhlat jne. kuuluvat siihen varhaiskasvatuksen arkeen. Eivät ne ole mitään ”ylimääräistä”, vaan ihan toimintasuunnitelman mukaista kasvatustoimintaa.

      Poista
  7. Miksi et itse mennyt retkelle lisäavuksi mukaan jos olit kotona katselemassa ikkunasta mitä lapsesi puuhaa pihassa? Vanhemmat voivat osallistua kyllä ihan niin paljon kuin haluavat.

    Jos ryhmässä on 21 lasta ja 3 aikuista. Tällä porukalla kun lähdetään retkelle niin hankala siinä on kiinnittää yksi aikuinen yhteen lapseen, joka vetää itkupotkuraivaria jokaiseen mutkaan. Netissä on helppo huudella kuinka "minun lapseni ansaitsee sitä ja tätä". No entäs ne muut? Jos kaikki retket menee siihen, että muut odottavat tätä yhtä maassa makaavaa joka mutkassa ja lopulta ei ehkä päästä edes perille. Tällainen lapsi kaipaisi oman avustajan joka ehtii taistella ja kannustaa ja rohkaista jokaista askelta. Sellaista sinun kannattaa vaatia ihan ylemmiltä tahoilta, yksittäinen opettaja ei sitä pysty saamaan vaan siihen tarvitaan isomman päätösvallan omaavia ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Ensinnäkään en tiennyt, että he ovat lähdössä retkelle ennen kun sain kuvat retkeltä. Olisin hyvin voinut hänen kanssaan lähteä mukaan, mutta ei kukaan tarjonnut sitä vaihtoehtoa.
      Tässä tilanteessa myös päiväkodilla oli riittävä määrä käsipareja johtajan mukaan, eli siitäkään ei ollut kyse 😊

      Tilanne kuitenkin käsiteltiin varhaiskasvatuksen työntekijöiden kanssa tulevaisuuden varalle, jotta tämmöisiä epäreiluja tilanteita ei pääse enää syntymään!

      Poista
    2. Jos henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, ei retkelle lähdetä. Piste.
      Ei ole vaihtoehtoa, jossa yhtä lasta ei otettaisi retkelle mukaan.
      Jos kohde ei sovi kaikille, ei retkelle lähdetä. Piste.
      Ei sitä eläimille allergistakaan jätetä kevätretken ajaksi päiväkodille, kun muut menevät kotieläintilalle.

      Tilanteen voisi kääntää myös toisin päin:
      Jos henkilökuntaa ei ole erityislapselle riittävästi, miksei päiväkotiin jätettäisi viisi muuta eskaria erityislapsen sijaan? Ai niin, silloin siitä nousisi kauhea meteli!

      Poista
    3. Varmasti jokainen tai useimmat lapset saavat itkupotkuraivareita joskus. Tätä lasta tai näitä tilanteita tuntematta haluaisin huomauttaa, että on eri asia saada raivari (joita esikoululaisetkin kyllä saavat) tai heittäytyä maahan siksi, että ei jaksa kävellä esim. koska on väsynyt jatkuvista epilepsiakohtauksista.

      Poista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...