Lastenvaunut ei jatkossa oikeuta HSL-alueella vapaamatkustamiseen?

Korona on vaikuttanut hyvin monien ihmisten elämään. On uutisoitu monista mahdollisista leikkauksista, jotka kohdistuvat lapsiperheellisiin. Viimesimpänä silmiini osui, että mahdollisesti jatkossa Helsingin seudun liikenteen alueella ei enää lastenvaunujen kanssa matkustava saisi matkustaa ilman lippua, vaan joutuu myös maksamaan omasta matkastaan.

Lapsiperheelliset ovat usein myös pienituloisia
Suomessa alle 3v ikäistä lasta kotona hoitava on oikeutettu kotihoidontukeen, joka on hieno asia. Kyseisen tuen määrä ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, joten kaikki lapsiperheille suunnatut edut, sekä tuet ovat heille merkittäviä. Minkä takia lapsiperheet olisivat aina ensisijaisena, kun jostain pitää karsia, leikata tai luopua? Monissa kunnissa ei makseta kuntalisää, toisissa sitä leikataan ja monien tukien määriä on pienennetty vuosien aikana. Sitten nyt vielä tämä monelle hyvin merkittävä HSL-etu jos lähtee pois. 

Ilmainen päiväretki tai pikainen visiitti kaverille muuttuisi jopa yli parinkympin hintaiseksi

Kerava-Helsinki välille lipun hinta on nopeasti netistä katsottuna 5,7€/suunta/aikuinen. Ajatellaan esimerkkitilanteessa pienituloista Keravalaista perhettä, jossa 2-3 alle kouluikäistä lasta ja kaksi aikuista. Kaksi lapsista on ratasikäisiä ja perhe kulkee vain HSL kulkuvälineillä, sillä se on taloudellisin vaihtoehto. Molemmilla aikuisilla on rattaissa/vaunuissa lapsi joka tarkoittaa, että kummankaan ei tarvitse ostaa junalippua kumpaankaan suuntaan kulkiessa.
Jos liput täytyisi ostaa, tällöin hinta olisi yhteensä vanhemmilta 11,4€ / suunta = 22,8€ meno-paluu. Monelle perheelle jo tuollainen summa voi aiheuttaa sen, että reissu jäisi kokonaan tekemättä. Pidemmällä tähtäimellä ajateltuna tämä muutos voisi aiheuttaa osittaista sosiaalisen elämän loppumista tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa mielenterveysongelmia. Ajatellaanko asioita laajasti pidemmällä tähtäimellä vai ajatellaanko tässä nyt ainoastaan rahaa? 
Itse ainakin olisin tuon summan takia jättänyt muutama vuosi sitten hyvin monet reissut tekemättä, sillä yksinkertaisesti kukkaron nyörit eivät olisi venyneet. Enkä kyllä edelleenkään näin kotiäitinä liikkuisi kun aivan välttämättömät matkat noilla hinnoilla. 

Itse olen hyödyntänyt satoja ilmaismatkoja vuosien aikana
Kun tytöt olivat pieniä liikuttiin jatkuvasti julkisilla kulkuvälineillä. Käytettiin viikottain vähintään pari kertaa HSL junaliikennettä. Mies oli tuolloin muutaman kuukauden työtön ja minä sain vain vähän rahaa. Jos junamatkat olisivat maksaneet, niin tällöin ne olisi myös jäänyt väliin. Olisimme olleet vain neljän seinän sisällä tuijottelemassa ärsyyntyneenä toisiamme tai ulkoilleet vain jo ennestään tutussa lähimaastossa. Emme olisi käyneet jokaisena viikonloppuna äidilläni kylässä, jos matka olisi maksanut aina molemmilta useamman euron yhteen suuntaan. Ei meillä olisi ollut varaa laittaa tuolloin 50€/kk siihen, että lapset pääsevät mummilaan viikottain tapaamaan tärkeitä ihmisiä. 

Mikäli tämä muutos tulee ja lastenvaunujen kanssa ei enää jatkossa pääse kulkemaan ilmaiseksi, niin luulen että yksityisautoilu ja pyöräily lisääntyvät entisestään. 
Oikeasti vähävaraisten lapsiperheellisten elämä kärsii mahdollisen muutoksen myötä monella tavalla ja tällöin jo kotoa toisaalle kulkemisen kynnys nousee, kun täytyy pohtia onkohan varaa nyt juna- tai bussilippuun. Lapsiperheisiin kohdistuvat karsimiset ei aina ehkä kuitenkaan ole se oikea kohde. 

Ja kyllä, halusin tuoda omia ajatuksia esille koska olen hyödyntänyt aikanaan näitä HSL palveluja usean vuoden ajan ja kokenut hyvin hyödyllisiksi ja merkittäviksi eduiksi. 

16 kommenttia:

 1. Ihan muuallakin Suomessa ihmiset maksaa omat matkansa. En ymmärrä miksi pääkaupunkilaisten pitäisi saada kaikki aina ensin ja vieläpä ilmaiseksi. Teillä sentään bussit ja junat kulkee usein ja kaikkialla, toisin kuin täällä muualla Suomessa - ja joo, asun kaupungissa myöskin enkä pikkupitäjässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri siksi, että pääkaupunkiseudulla pääsee julkisilla hyvin kaikkialle eli omaa autoa ei tarvita. Joukkoliikenne on ympäristöteko etenkin pk-seudulla.

   Poista
  2. Pääseehän ihan monessa muussakin kaupungissa ilmaiseksi rattailla.. Esim.
   Turkuu, Tamperee

   Poista
  3. Missä kaupungissa pitää maksaa bussissa jos menee lastenvaunuilla? Oulussa, Kuopiossa ja Tampereella ei ainakaan tarvitse maksaa.

   Poista
 2. Mä haluaisin tietää mitä tehdään sitten kun lipusta maksava asiakas ei mahdukkaan vaunujen kanssa kyytiin? Tätä tapahtuu kuitenkin varsinkin bussilla matkustaessa usein. Ja lippu saattaa mennä vanhaksi sillä aikaa kun odottaa seuraavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri!
   Tai entä kun ostaa junalipun vaikka Helsinki-Tikkurila välille ja pitäisi jatkaa vielä bussilla matkaa. Ei mahdu bussin kyytiin rattaiden kanssa ja lippu vanhenee uutta odotellessa. Sit joutuu maksaa uuden lipun vaan, koska oli ne rattaat&lapsi mukana eikä mahtunut bussiin.
   Monet kulkee pääkaupunkiseudulla käyttäen jatkoyhteyksiä 😊

   Poista
  2. Lastenvaunut vs. isot matkatavarat, mikä ero? Jos et mahdu niin et mahdu. Jos on täysi bussi niin ei sinne välittämättä ilman vaunuja tai matkatavaroitakaan mahdu kyytiin. Sama kohtalo kaikilla.

   Poista
 3. Ilmaismatkat lastenvaunujen kanssa on epätasa-arvoinen sosiaalietuus, joutaakin poistaa. Miksi lapsiperheelle, joka omistaa lastenvaunut pitäisi antaa ilmainen matkustusoikeus, mutta kantorepun omistavalle lapsiperheelle ei anneta? Turvallisuuteen ilmaiset matkat eivät ole liittyneet enää vuosikausiin kun julkisen liikenteen matkaliput ovat siirtyneet mobiiliaikaan. Sosiaalietuus tasapuolisesti kaikille tai sitten ei kenellekään.

  VastaaPoista
 4. Rovaniemellä ei aikoinaan saanut. Konsepti toimii jos maksun voi suorittaa muualla kuin kuskille 😇 Turvallisuus syistä vapaamatkustaminen on ollut suosittua, sillä vaunut saattavat liikkeessä kaatua. Koin kerran hyvin epämiellyttävänkin tilanteen (olin juuri maksanut ja bussi lähti kamalaa vauhtia / vauva + sisaristuin käytössä). Kerkesin vaunuille juoksemalla juuri ennen kuin ne olivat kaatumassa. Eli jos kulkuneuvoissa on paikat, joihin bussikortin voi lätkäistä ilman että poistuu lasten luota niin muutos on ihan ymmärrettävää tai vapaamatkustaminen ei ole enää perusteltua... jos maksua ei voi suorittaa, niin vaunujen luota poistuminen on turvallisuusriski monella muullakin tapaa, varsinkin pääkaupunkiseudulla. Aikaisempia kommentteja ihmetellen - mielestäni vaunulliset ovat saaneet olla monessa muussakin kaupungissa bussissa ilmaiseksi. Rovaniemi oli taannoin poikkeus sääntöön ja sielläkin saa nykyään olla poistumatta vaunujen luota maksamaan.

  VastaaPoista
 5. Kyllä! Ja vielä läpi maan eikä pelkästään vaan pääkaupunkiseudulla asuville...

  VastaaPoista
 6. Se, miksi ilmainen matka on joskus päätetty tarjota, on ollut turvallisuuteen perustuva. Ylsinäisiä lastenvaunuja ei ole haluttu jäävän lipunoston ajaksi käytävälle. Nykyään lipun voi ostaa kännykällä jo pysäkiltä, joten kuskille ei enää tarvitse käydä kolikoita kantamassa.

  Pienituloisia ovat toki muutkin kuin lapsiperheet. Nekin lapsiperheet, joissa ei enää rattailla kuljeta, maksavat lippunsa itse. Teinien vanhemmat maksavat vielä usein jälkikasvustaan ”aikuisen hintaa” niin ravintolassa, vaatekaupassa kuin matkustettaessakin. Se syö paljon enemmän rahaa pieniin lapsiin verrattuna.
  Eli pienituloisuus on aika hatara peruste joukkuliikennelipun maksuttomuudesta.
  Tulotasokaan kun ei suoraan riipu lasten iästä.

  VastaaPoista
 7. Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Ne lapsiperheet, jotka julkista käyttävät, ovat vähävaraisia; ne kenellä rahaa on, liikkuvat aivan varmasti omalla autolla paikasta toiseen. Eli tässä etuudesta luopuminen tarkoittaa, että aletaan rahastaa vähävaraisia lapsiperheitä, kun tosiasiassa tulisi rahastaa niitä, kenellä rahaa tässä yhteiskunnassa on. Kunnat maksavat puolet HSL:n kustannuksista, mutta kunnat saisivat kerätä verotulojen kautta enemmän rahaa kustannusten kattamiseen, eikä niin, että otetaan niiltä kaikista heikompiosaisilta tässä yhteiskunnassa. Voin sanoa, että omalla kohdalla en käyttäisi julkisia lapsen kanssa enää lainkaan, jos lastenvaunujen kanssa tulisi maksaa. Ei ole mitään takeita, että lipun ostettua mahtuu kyytiin. No deal. HSL menettää tällä enemmän tuloja ja asiakkaita kuin mitä luulee hyötyvänsä.

  VastaaPoista
 8. Työttömyysetuuksia "ilmaiseksi" nostavat laiskottelijat häiritsi aiemmin tätä blogistia. Tietääkö blogisti miten paljon tätä lasten vaunujen kanssa vapaamatkustus-oikeutta väärinkäytetään? Liikutaan esim. tyhjillä vaunuilla muka lapsi siellä nukkumassa (oikeesti ruokakassit sisällä) tai survotaan yli-ikäinen lapsi nolosti rattaisiin. Minulle on ihan sama jos äidit saa vapaamatkustaa ja välillä liikaakin hyödyntää oikeuttaan. Ei oo pois minulta. Vaan kerta äidit tahtoo pitää matkustusedun niin olkoot arvostelematta esim työttömiä kun ei kaikki työttömätkään lonkkaa sohvalla huvikseen vetele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon nähnyt paljon myös aiemmin sitä, että joku änkee 6v lapsen rattaisiin vaan päästäkseen ilmaiseksi tai just et on laitettu kauppakassit kärryihin ja ilmaseks vaan bussiin.
   Mun mielestä kauppakassia roudaavat vapaamatkustajat sais maksaa vähintään tuplahinnan, koska usein tällöin vie bussista tilaa niin, että joku vauvan kanssa matkustava äiti jää pysäkille odottamaan seuraavaa bussia.
   Ikäraja voitas vetää sen sijaan vaikka max 4v lapseen, kun nyt jopa 6v rattaissa oleva lapsi on oikeuttanut vanhemman kulkemaan ilmaiseksi

   Poista
 9. Tuskinpa kommenttiani julkaistaan, mutta heti kun omiin etuihin kajotaan alkaa kauhee uhriutuminen ja valitus. Muiden etuja kyl kadehditaan näissä äityleissäkin.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omiin etuihin? 🤔
   Itse en nykyään kulje oikeastaan edes julkisilla, koska autolla on paljon miellyttävämpää liikkua.

   Mutta halusin ottaa asiaan kantaa, koska itse olen hyödyntänyt tätä etua monta vuotta aikaisemmin kun ennen ei omaa autoa ollut.

   Ja kyllä tämä mahdollinen muutos hyvin monen äiti-ihmisen elämään vaikuttaa juuri negatiivisella tavalla, valitettavasti.

   Poista

Kolme alle kouluikäistä lasta, joilla on omat huoneet

Osa seuraajista on selkeästi pohtinut ja miettinyt, että miksi meidän lapsilla on kaikilla omat huoneet? Voin kertoa, että tähän asiaan on u...