Pakkokäynti ravitsemusterapeutilla, sillä meillä on liian iso kaksivuotias

Meillä asuu hieman isompi poika. Neuvolan käyrien mukaan hän on hieman liiankin iso. Sekä paino, että pituus ovat reippaasti plussakäyrillä. Syntymämitatkin olivat miehekkäät 54cm & 4,6kg, joten sekin kertoo jo paljon. Onhan meidän parivuotias jo metrin mittainen minimies! Hän on mitä ilmeisimmin perinyt mun puolelta pituusgeenit, sillä oma isäni on todella pitkä. 


2v neuvolassa terveydenhoitaja totesi, että nyt on tullut liian reippaasti lisää kokoa pojalle. Olinhan sen itse myös huomannut, että selkeästi oli venähdetty pituutta ja myös painoa oli tullut useamman kilon verran edellisestä neuvolakäynnistä lisää. Mutta että hän on liian iso? Meidän kahdella lapsella on tullut jonkinsortin kasvukausi 1,5v-2,5v välissä jolloin painoakin on tullut reippaammin ja sen jälkeen on tasaantunut. Aikanaan pienemmän tytön kohdalla terveydenhoitaja väläytteli myös liiallisesta painonnoususta mutta viimeksi 5v neuvolassa tuli melkein sanomista siitä, että hän on liian laiha. Jos kasvaa reilusti yli tai ali neuvolan nollakäyrän, niin onko sitten jotenkin epänormaali yksilö ja aihetta huoleen? 

Pakkokäynti ravitsemusterapeutilla
Terveydenhoitaja laittoi lähetteen ravitsemusterapeutille ja käski käydä siellä. Ennen käyntiä meidän oli tehtävänä pitää vähintään viikon ajalta ruokapäiväkirjaa, johon kirjasimme kaikki pojan ateriat. Aamupalat, lounaat, välipalat, päivälliset ja iltapalat. Myös mahdolliset ylimääräiset herkut piti kirjata ylös. Jos hän sai yhden Jim-patukan, keksin tai mehun niin siitä piti laittaa maininta. Myös ruokajuomat piti kirjata ylös. Koin hieman epämukavaksi mennä tarkan listan kanssa ammattilaisen luokse selittämään pojan syömisistä ja kertomaan annoskokoja. Pelotti jopa, että tuomitseeko hän meidän ruokavalion vaikka pyrin olemaan melko tarkka syömisistä. Pojallamme on aina ollut hyvä ruokahalu ja vasta hiljattain lopetettiin imetyskin. Rintamaidosta hän varmasti sai täysin ylimääräistä energiaa, sillä ruokamäärät ovat pysyneet melko samoina kun vielä imetysaikanakin.

Ruokavaliossa ei ole mätää
Ravitsemusterapeutin sanojen perusteella pojan ruokavaliossa tai ruokamäärissä ei ole vikaa. Hän laski ruokapäiväkirjan mukaan, että paljonko lapsi saa energiaa ja vertasi sitä yleiseen 2v pojan energiantarpeeseen. Määrät eivät heittäneet suuntaan tai toiseen, vaan olivat sopivat. Ravitsemusterapeutti painotti myös, että lapsen paino ei saa missään tapauksessa laskea. Pituuden myötä paino usein tasaantuu mutta aina niinkään ei käy. Toiset lapset ovat vain hieman isompia kun toiset, niin pituuden kun painonkin suhteen. Onhan näin aikuistenkin keskuudessa, vaikka toki osan kohdalla onkin kyse ainoastaan hyvin epäterveellisistä elämäntavoista. Omista syömisistäni en ole niin tarkka, verrattuna lasten ruokailuin ja siinä mun olisikin ehkä tsempattava. Esimerkiksi meillä lapsi syö lähes poikkeuksetta aamuin-illoin puuroa ilman turhia voisilmiä, eikä päälle ole ripoiteltu sokeria tai laitettu sokerista hilloa. Itse jos syön puuroa niin laitan aina voita ja sokeria siihen. 

Olen myös huomannut, että pojan kasvu on tasaantunut painon suhteen. Pituutta on venynyt edelleen kuukausittain, mutta ainakin kotivaa'alla paino on pysynyt lähes samana. 

Loppuun vielä pieni kopioitu pätkä suoraan lapsen ruokapäiväkirjastaan! 
Aamupala: muumikulhollinen puuroa
Lounas: peruna-kana-kasvis-aurajuusto vuoka & maito
Välipala: riisimuroja maidolla
Päivällinen: munamaitoon valmistettu lihamakaronilaatikko & raejuusto. Ruokajuomana maito
Iltapala: muumikulhollinen puuroa & vähän maitoa

7 kommenttia:

  1. En vieläkään ymmärrä miksi kaikkien pitäisi mennä saman kaavan mukaan ja olla samanlaisia.

    VastaaPoista
  2. No mitkä ne mitat oli? Meidän jäpikkä samoissa syntymämitoissa. Ja ruuan suhteen paljon nirsompi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tuun vastaamaan tähän ensviikolla kun meillä on 2,5v neuvola jolloin saadaan tuoreet mitat 😊

      Poista
  3. Aika usein kuitenkin esim instagramissa näkee, että teillä poika syö heseruokaa, suklaamuroja iltapalaksi ym. Ne kasvattaa nopeasti painoa pikkuisella. Ja sä tykkäät vissiin paljon leipoakin kaikkia kääretorttuja ym herkkuja niin nekin vielä :)

    Meillä oli sama ongelma lapsen kanssa ja kun lopetettiin kaiken "turhan" antaminen niin alkoi paino tasaantua. Myös itsellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa muistaa, että instagramissa näkyy vain murto-osa elämästä ja esimerkiksi ruokailusta. Meillä syödään keskimäärin 1-2x kuukaudessa heseä tai vastaavaa perheen kesken. Ite syön useemmin esim illalla kun lapset on jo sängyissä nukuttelemassa tai yöunilla.
      Jos leivon tortun, lapset saa pikkubiitit halutessaan ja loput menee vieraille tai omaan mahaan 🤣

      Poista
  4. Onko muroissa paljon sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän niissä jonkin verran oo, niinku lähes kaikessa on. Mutta ei lisätä niihin sokeria, enkä tuijota pakkauksia lukien paljonko missäkin on piilosokeria. Murojakin meillä syödään max 2krt viikossa, että ei tosiaan usein 😊

      Poista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...