Polikliininen synnytys

Haluaisin kokea polikliinisen synnytyksen tällä kerralla. Viimeksi se oli myös kirjattuna toiveisiini, mutta tuolloin pojan painon vuoksi jouduimme kuitenkin jäädä sokeriseurantaan. Kätilö sanoi, että jos on yli 4,5kg painava vauva niin kotiutuminen onnistuisi vasta 2vrk seurannan jälkeen. Jännityksellä odotin mitä vaaka näyttää ja lukeman ilmestyessä iski kamala ahdistus, että joudumme kuitenkin jäädä sairaalaan. Emme tuolloin onneksi olleet lopulta kun 1,5vrk seurannassa koska arvoissa ei ollut mitään pielessä.

Osa haluaa levätä ja toipua rauhassa synnytyksen jälkeen ennen kotiutumista
Tiedän ihmisiä jotka on saattanut olla viikonkin sairaalassa sisällä synnytyksen jälkeen, vaikka varsinaisesti vointi ei olisi sitä vaatinut. Ei sieltä kukaan kotiin passita jos äidistä ei tunnu hyvältä ihan vielä kotiutua, mutta ei siellä myöskään vankina pidetä. Itse olen kokenut ensimmäisen lapsen jälkeen tapahtuvien synnytyksien jälkeisen sairaalassa makoilun kovin yksinäiseksi. Esikoisen aikaan mies oli tietenkin hyvin paljon seurana, sekä tuolloin oli myös ihana huonekaveri jonka kanssa treffailtiin kotiutumisen jälkeenkin. Toisen lapsen kohdalla sain myös tosi kivan huonekaverin josta oli juttuseuraa, mutta ei se silti ole lähellekkään sama juttu. Itse olen toipunut nopeasti alatiesynnytyksien jälkeen, joten oman hyvän voinnin takia makoilu sairaalassa ei ole ollut kovin mieluista. Tietenkin jos vauvan vointi sitä vaatii tällä tulevalla kerralla, niin tilanne on eri ja sitten on vaan sopeuduttava.

Monen hengen yhteishuoneessa ei saa nukuttua 
Viimeksi synnytyksen jälkeen olin valvonut yli vuorokauden verran putkeen ennen kun pääsin nukkumaan. Ja mitä tapahtui! Kätilöt roudas mut neljän hengen huoneeseen, jossa lähes taukoamatta itki jonkun lapsi. Sitten jos vauvat ei huutanu vuorotellen niin ette ikinä arvaa! Joku äiti kuorsas niin lujaa, että ääni kuului koko huoneen ulkopuolelle asti. Ai että mulla rasahteli rusinat ja odotin minuutti minuutilta ajan kuluvan nopeammin ja nopeammin. Ymmärrän toki ettei jokaiselle voi olla omia huoneita, mutta neljän hengen huone vastasyntyneiden kanssa on kyllä sellaista kidutusta jota en toivoisi kenellekkään. Lepo ja oma rauha olisi kuitenkin tärkeätä, eikä metrin mittaisen kyr*än kasvaminen otsaan sovi vastasynnyttäneelle äidille. 

Lapsenvahti synnytyksen ajaksi? 
Kovinkaan moni ei juokse innostuneena hoitamaan kerralla kolmea lasta, joten en tiedä tuleeko mies pääsemään tällä kertaa synnytykseen edes mukaan. Viimeksikin oli ihan hilkulla, ettei mies olisi ehtinyt paikalle ennen vauvan syntymää kun itse lähdin edeltä julkisilla naistenklinikalle. Perillä tsekkauksen jälkeen laitoin viestin, että tulee perässä heti kun pääsee. Onneksi mies ehti hetkeä ennen syntymää kuitenkin paikanpäälle! 

Lapset odottavat kotona innoissaan
Isommat lapset odottavat tietenkin kotona, että milloin äiti tulee vauvan kanssa kotiin ja jo viimeksi itselläni iski kamala ikävä lapsia. Olisi ihan huippua, jos tällä tulevalla kerralla pääsisin jo muutaman tunnin jälkeen synnytyksestä kotiin harjoittelemaan uutta arkea kotiin neljän lapsen kanssa. Myös lapset pääsisivät nopeasti tutustumaan uuteen perheenjäseneen. Mikäli mies ei pääse ollenkaan tulevalla kerralla mukaan synnytykseen olisi polikliinisen synnytyksen toteutuminen vielä tärkeämpää minulle. 

Saa nähdä kuinka kaikki menee ja se otetaan vastaan mitä tulee. Jos kuitenkin jollain lukijalla on kokemuksia polikliinisesta synnytyksestä niin mielelläni kuulisin minkälainen kokemus siitä jäi? 

1 kommentti:

  1. 2. Lapsi syntyi 2016 kätilöopistolla polikliinisesti keskiyöllä. 11h päästä oli lääkärin kierros ja siitä kotiin. Maito nousi seuraavana päivänä, joten oli tosi hyvä juttu ja pääsi isompikin sisarus heti tutustumaan vauvaan.
    3. Lapsi syntyi 2017 hyvinkäällä polikliinisesti aamulla. 6h kuluttua sai lähteä kotiin ja maito nousi taas seuraavana päivänä. Molempien kanssa tultu 2vrk ikäisenä käymään polills sairaalassa lastenlääkärin tarkistuksessa.
    4. Lapsen 2021 olin ajatellut synnyttää myös polikliinisesti, mutta olin sen verran väsynyt valvomisesta ja synnytyksestä, että päätinkin jäädä yhdeksi yöksi sairaalaan. Kotiin olisi siis saanut myös mennä. Sain oman huoneen yksin vauvan kanssa, mies lähti heti salista hakemaan isommat lastenvahdilta. Eipä sitten päästy kotiin seuraava päivänä kun paino olikin laskenut liikaa, eikä se sitä seuraavanakaan päivänä ollut painon lasku sopivissa rajoissa. Kuitenkin päästiin lisämaitokäskyllä kotiin kun lapsen hoito tuttua. Pari tuntia kotiutumisesta maito nousikin vauhdilla, eikä lisämaitoa kotona tarvinnut antaa.
    Seuraavan kerran (jos sellaista tulee) lähden kyllä heti kotiin jos vaan molempien vointi sen sallii.

    VastaaPoista

Äidin silmät kostuivat päiväkodin työntekijän antamasta kortista

Tänään oli tälle äidille hyvin vaikea aamu viedä tytöt päiväkotiin. Itku meinas päästä jo heti päiväkodin pihalla jutellessa meidän esikoise...