Tulevan vauvan koko jännittää ja onko edessä mahdollisesti synnytyksen käynnistäminen?

Ajattelin tehdä ensimmäisen hieman laajemman postauksen liittyen tähän raskauteen. Kuinka raskaus on sujunut ja mitkä asiat oikein mietityttävät?


Jokainen raskaus on ollut täysin erilainen
Jännä huomata miten erilaisia jokainen raskaus on ollut. Toki tässä mennään nyt vasta hieman yli puolenvälin, että vielä ehtii tulla monenlaisia erilaisia oireita, vaivoja ja kolotuksia vaikka kuinka. Tietenkin toivoisin, että mahdollisimman helpolla pääsisin tästä eteenpäin. Vasta ihan hiljattain pahoinvointikin alkoi katoamaan niin, että sitä ei ole enää jokaisena päivänä eikä jatkuvasti. Alan edelleen voida pahoin kyllä hyvin herkästi, joten täytyy muistaa syödä ajoissa heräämisen jälkeen aamupala ja muutenkin täytyy ruokailla säännöllisesti. Myös jokin paha haju laukaisee helposti sellaisen etovan ja pahan olon, joka voi kestää sitten useamman tunnin. 
Toisena hyvänä esimerkkinä on se, että vielä silloin kun odotin toista lasta en edes tiennyt miltä supistukset tuntuvat, enkä tiennyt ollenkaan mitä odottaa. Kolmatta odottaessani oli harjoitussupistuksia jo puolenvälin tienoilla, sekä joitakin kivuliaampia myös satunnaisesti. Nyt tästä neljännestä ainoana vaivana on ollut oikeastaan pahoinvointi, väsymys ja satunnaiset pienet kolotukset vaihtelevissa paikoissa. 


Raskaus raskaudelta mies on päässyt tuntemaan vauvan liikkeitä aikaisemmin
Tänään aamulla mieskin pääsi vihdoin tuntemaan ekaa kertaa vauvan liikkeitä kädellä. Herätessäni nousin käymään vessassa, jonka jälkeen menin makoilemaan sängylle hetkeksi puolison viereen ja hetkeä myöhemmin minityyppi aloitti aamujumpat masussa. Pakko sanoa, että aika hauska kun raskaus raskaudelta mies on päässyt tuntemaan liikkeitä aikaisemmilla viikoilla. Ekasta muistaakseni hän ei koskaan kerennyt ajoissa paikalle kun sanoin asiasta ja sit vauva olikin jo rauhottunut. Tokasta tais muutamasti ihan loppuvaiheessa tuntea potkaisun tai pari. Kolmatta odottaessa oli vilkas tyyppi joka liikuskeli niin paljon, että aina jos mies oli lähellä minua niin tunsi vauvan liikkuvan. Nyt viikkoja on 21+4 ja tosiaan tänään oli se päivä kun mies tunsi ensimmäiset potkut käteen asti. Tosin täytyy kyllä myöntää, että todella liikkuvainen vauva tämäkin on. 

Vauvan koko jännittää
Olen myös pohtinut paljon tulevaa synnytystä. Ainoa asia mikä siihen liittyen jännittää on vauvan koko. Jos mentäsiin samalla kaavalla kun edellisten lasten suhteen: olisi tämä taas puolisen kiloa isompi kun edellinen, joka tarkoittaisi yli viiden kilon kokoista vauvaa. Hurjaa ajatella edes, että jos tuleva vauva onkin yhtä iso kun meidän edellinen syntyessään (4,6kg). 
Vaikka edellinen synnytys meni hyvin, eikä tullut mitään repeämiä tai tikkejä ja kaikesta jäi hyvä fiilis, niin en silti välttämättä toista kertaa haluaisi synnyttää aivan yhtä isoa vauvaa. Neuvolalääkärin kanssa puhuttiinkin, että loppuvaiheessa raskautta hän voisi laittaa lähetteen ja kokoarvion perusteella sitten tehtäisiin suunnitelma synnytystä ajatellen. Toistaiseksi vauva kasvaa ainakin ihan normaalisti, mutta näillä viikoilla ei vielä voida sanoa lopullisesta syntymäpainosta yhtään mitään. 

Onko tällä kertaa käynnistys edessä? 
Ensimmäinen syntyi suunnitellulla sektiolla perätilan vuoksi, toinen synnytys käynnistyi lapsivesien lorahtelulla, kolmas supistuksilla ja mites sit tämä neljäs? Jos vauva on isokokoinen niin mahdollisesti edessä olisi synnytyksen käynnistäminen. Sit olisi ainakin useampi eri tyyli koettuna. Toisaalta ajatus synnytyksen käynnistämisestä mietityttää. Olen kuullut että käynnistyksissä voi helposti kestää useita päiviä. Onko ollut ollenkaan nopeita synnytyksiä, vaikka olisi käynnistetty? Aikaisemmista alatiesynnytyksistä on jäänyt hyvä fiilis, mutta sektiota en haluaisi missään tapauksessa kokea enää uudestaan. Itse toimenpiteenä se on helppo tapa synnyttää, mutta toipuminen siitä on ihan syvältä jostakin. Tietenkin jokainen ihminen on yksilö ja toiset toipuvat paremmin, sekä jokaisen kipukynnys on myös erilainen. 
Kipukynnyksestä tulikin mieleeni, että edellisessä synnytyksessä kätilö ihmetteli minun rauhallisuuttani sairaalaan saapuessani. Ehkä siis oma kipukynnys ei ole kaikista matalin? 

1 kommentti:

  1. Oma kokemus spontaanisynnytys +40h ja toinen käynnistetty 5,5h. Aamulla käynnistykseen, synnytys laskettu alkaneen puolenpäivän jälkeen ja iltapäivällä lapsi pihalla :)

    VastaaPoista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...