Heitätkö kesällä lasten rutiinit romukoppaan?

Ne aina niin tärkeät rutiinit, joista lapsiperheissä puhutaan. Kuinka tärkeät ne sitten loppujenlopuksi ovat, kun moni perhe tuntuu unohtavan kesällä kaikki rutiinit kokonaan ja päivärytmi on loppukesästä kääntynyt täysin päälaelleen. 

Illalla valvotaan ja aamulla nukutaan?
Onko ihan ok antaa lapsen valvoa lomalla toistuvasti vaikka puolikymmeneen ja sen jälkeen nukkua aamulla myöhään? Mielipiteitä tähän asiaan on varmasti hyvin monia. Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mitä isompi lapsi on kyseessä niin sitä haasteellisempaa hänet on saada ajoissa nukkumaan. Kesällä on valoisaa yömyöhään asti jolloin lapsi ei välttämättä haluaisi ollenkaan mennä nukkumaan, koska olisi kivempaa valvoa. Meillä valitettavasti juuri edellämainitsemastani syystä välillä venyy viisivuotiaan tytön illat jopa yhdeksään asti. Hän tulee toistuvasti sängystä juttelemaan tai vaihtoehtoisesti aloittaa leikit unikavereilla. Välillä on sanonut jopa, että ei ole ilta kun on vielä ihan valoisaa. Sängyssä kuitenkin pitää olla valot pois päältä klo 20 mennessä ja siitä ei lipsuta. Oli sitten kyseessä arkipäivä, viikonloppu tai kesäloma niin rytmi on täysin sama.

Lapset tarvitsevat säännöllistä rytmiä
Juhannuksena monesti perheet mökkeilevät ja valvovat myöhään, jopa yli puolenyön vaikka kyseessä olisi vasta ala-asteikäisiä pikkulapsia. Toki juhannus menee vähän samaan kategoriaan kun vaikka uusivuosi. En ole vielä koskaan ymmärtänyt, että minkä takia jo pienten lapsien pitäisi valvoa niin pitkään. Jonkun mielestä voin olla inhottava ja liian rutiineista kiinni pitävä äiti, mutta kannattaako lapsen päivärytmi pilata sellaisten tapahtumien vuoksi? Ihan jo Mannerheimin lastensuojeluliitonkin mukaan vielä jopa teini-ikäiset tarvitsevat lomallakin säännöllisen päivärytmin. Pienempien lasten kohdalla päivärytmi korostuu ja olisi lomalla tärkeää keksiä tekemistä, jotta lapsi ei olisi ainoastaan kotona. Tekemisen ei tarvitse olla kalliita aktiviteetteja, kuten huvipuistoja tai leffateattereja. Ihan jo pelkästään lähipuistoon tehty piknik tai pyöräretki toimivat oikein hyvin, eli tähän ei perheiden taloudellinen tilanne vaikuta. Jonkilainen rytmi on hyvä pitää myös lomalla, sillä se tuo lapselle turvallisuuden tunnetta. 

Erityislapsen kohdalla säännölliset rutiinit korostuvat
Jo tavalliselle lapselle on tärkeätä luoda toistuvia rutiineja, ruoka-aikoja, ulkoilua ja muuta sellaista. Päiväkodeissa ja kouluissa on aina säännöllisyyttä, mutta lomalla olisi helpointa vanhemmille vetää rentoutumisvaihde päälle ja lusmuilla kotona lapsen kanssa lepäillen. Olen kuitenkin itse huomannut, että erityislapsen kanssa jo pienikin poikkeama päivän rutiineissa voi vetää pakan ihan sekasin. Entä jos ei vaikka lähdetäkkään ulos huonon ilman vuoksi tai jos kuljetaankin eri reittiä kun yleensä leikkipuistoon. Vaikutus voi olla hyvinkin suuri ja vaikuttaa sen jälkeen koko päivän. On ehdottomasti oltava rutiineja ja säännöllinen päivärytmi, sekä niistä pidetään kiinni, oli sitten vapaapäivä tai ei. 

Mites muut, pidättekö rutiineista ja päivärytmistä lomallakin kiinni vai elättekö pelkästään hetkessä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...