Lapsiperheen simppelit arkiruuat!

Viimeaikoina monet on laittaneet instagramin puolella mulle viestejä ruokaan liittyen. On pyydetty reseptejä ja on kehuttu, että näyttää herkulliselta. Tästä inspiroituneena ajattelin jakaa teille hyviä ja myös helppoja arkiruokareseptejä huikeat kymmenen! Jokaiselle varmasti löytyy jotakin sopivaa. 

1. Lihaperunasoselaatikko
Tämä ruoka on helppo valmistaa lähes valmiiksi jo edeltävänä päivänä. Perunat voi kuoria illalla vaikka lasten nukkuessa valmiiksi kattilaan ja seuraavana päivänä vain keittää, muussata, lisätä joukkoon maitoa ja voita, jonka jälkeen sekoittaa jauhelihan kanssa. Itse teen tämän melko simppelisti ja maustan ainoastaan herbamarella ja hieman lisään mustapippuria. Uunissa 200astetta ja ottaa pois kun näyttää hyvältä. Ruuan voi siis lähes unohtaa uuniin. 

2. Nakkiperunavuoka
Perunoista kuori pois, jonka jälkeen pilkkoo vain paloiksi. Nakit myös pilkotaan ja sen jälkeen sekoitetaan perunoiden kanssa. Lisätään ruokakerma, paprikajauhe, suola ja pippuri. Uunissa 200astetta, sekoittaa paristi välissä ja ottaa pois kun perunat ovat kokonaan kypsiä. 

3. Pizza
Pizza on paras tapa välttää mahdolliset ruokahävikit. Siihen voi laittaa lähes mitä tahansa päälle tai sitten voi ostaa mieluiset täytteet kaupasta ja tehdä sen mukaan. Pohja on helppo ja nopea valmistaa.
2dl vettä kuumennetaan kädenlämpöiseksi, sekaan puolikas hiivapala, 3rkl öljyä, ripaus suolaa ja 4-5dl jauhoja. Taikinan täytyy antaa ainakin 30min olla pöydällä ennen pizzojen valmistumista, joten siinä on hyvää aikaa lasten kanssa yhdessä pilkkoa täytteitä ja nostaa kaikki muut tarvittavat ainesosat pöydälle. Uuniin lämpöä 225-astetta, jolloin pizzat valmistuvat suunnilleen kymmenessä minuutissa. Taikinasta saa 3-4 pellillistä pizzaa, jos tekee ohuita pohjia.

4. Lohkoperunat, lihamureke & pippurikastike
Lohkoperunat on yksi helpoin tapa valmistaa perunaa. Perunoiden pesu, pilkkominen, hieman öljyä päälle, suolaa ja pippuria, jonka jälkeen uuniin kahteensataan asteeseen. Uuni hoitaa homman ja sit saa vain syödä. 
Lihamureke on myös simppeli valmistaa. Tapoja on monia, mutta meillä laitetaan 400g Jauhelihaa, reilusti mausteita, 1 kananmuna, 1dl maitoa ja puolidesiä korppujauhoja. Kaikki kunnolla sekaisin ja uunivuokaan tai pellille. Lohkoperunat voi siirtää alatasolle tässä vaiheessa ja murekkeen keskelle, jossa valmistuu suunnilleen puolisen tuntia. 
Pippurikastikkeen voi oikaista kaupan valmispussikastikkeella mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ne on pahoja. Voi ja jauhot suurusteeksi, pippurisekoitusta joukkoon, ruokakermaa ja loraus soijakastiketta. Valmis! 


5. Kana-kasvis-aurajuustovuoka
Tämä ruoka on sellaisena päivänä helppo valmistaa kun ruuanlaitto ei huvita tai ei ehdi häärätä pitkää aikaa keittiössä. Oikaisun vuoksi tässä käytän usein pakastealtaasta löytyviä perunasuikaleita, jotka voi vain kaataa uunivuokaan. Lisäksi vuokaan heitetään paistetut pintamaustetut kanan sisäfileet, lähes paketillinen aurajuustoa ja kasviksia. Tämänkin ruuan saa unohtaa reilusti yli tunniksi uuniin, jossa lämpöä 200-astetta.

6. Makaronilaatikko
Tämänkin ruuan valmistamiseen on monenlaisia tapoja. Toiset jättää munamaidon pois ja hyödyntää pastan keitinvettä. Meillä pastat keitetään lihaliemessä ja jauheliha maustetaan pippurilla, paprikalla ja herbamarella. Ainesosat sekoitetaan keskenään ja päälle kipataan munamaito, jossa on lisänä yrttejä. Toisinaan laitan ruuan sekaan myös koskenlaskijaa, joka tuo kivan lisämaun. Aina se sama tuttu 200-astetta ja uuniin n. 50min.

7. Uunifetapasta
Tämäkin ruoka on älyttömän helppo ja nopea valmistaa. Fetajuustoa ja kirsikkatomaatteja uunivuokaan, jonka jälkeen lisätään oliiviöljyä, yrttejä ja chilirouhetta sekaan. Uuni valmistaa ruuan loppuun. Usein heitän tämänkin 200 °C ja otan pois sitten kun näyttää hyvältä. Eikä tarvitse kun keittää pastat lisäksi, jotka valmistuvat myös lähes itsestään. 

8. Kotitekoiset hampurilaiset
Välillä on kiva herkutella omatekoisilla burgereilla. Jauhelihan voi vaan laittaa sopivankokoisisksi pihveiksi, joiden päälle ripottelee sormisuolaa ja pippuria. Muuta näihin simppeleihin hampurilaispihveihin ei edes tarvitse laittaa. Pihvit paistetaan pannulla voissa ja päälle laitetaan hetkeksi sulamaan sopivan kokoinen siivu cheddarjuustoa. Sitten voikin kasata oman maun mukaan hampurilaisen. Lisätä salaattia, tomaattia, suolakurkkua, majoneesia, ketsuppia, sinappia, sipulia tai mitä ikinä itse omassa hampurilaisessa tykkää syödä. Meidän lapset yleensä haluaa omaansa pihvin ja sämpylän lisäksi vain juuston ja ketsupin, mutta välillä myös salaatin. 

9. Simppeli jauhelihakastike 
Tästä kastikkeesta sain eilen mielettömän monta viestiä Instagramissa ja ohjetta kaipailtiin. Pakko myöntää, että ikinä en oo mitannut kastiketta tehdessäni paljonko käytän voita tai jauhoja. En koskaan ole mitannut paljonko laitan basilikaa ja paljonko vettä. Meen aina ihan oman perstuntuman mukaan ja jokaisella kerralla on tullut hyvää. Tai siis sen jälkeen, kun opin tekemään ensimmäisen kerran koostumukseltaan oikeanlaista kastiketta en ole epäonnistunut. Mausteita voi aina lisätä, mutta vaikeampi niitä on saada pois.
Voisin veikata, että yleensä laitan n 70g voita kattilaan ja siihen suhteessa sopivasti jauhoja. Ruskistan suurusteen jonka jälkeen lisään vettä niin paljon, että koostumus on hyvä. Meillä ei koskaan tehdä pieniä annoksia kastiketta, sillä syöjiä on monta. Mausteina käytän lähes aina mustapippuria, herbamarea, basilikaa, hieman ketsuppia, lihalientä, chilirouhetta, soijakastiketta ja paprikajauhetta. Paljon siis erilaisia mausteita, mutta mitään ei tarvitse laittaa överisti. Kastikkeen voi nauttia keitettyjen perunoiden, spagetin tai vaikka muusin kera. 


10. Suolainen piirakka ja kaveriksi salaattia
Välillä viikonloppuisin tulee herkuteltua perheen kesken ja siihen toimii hyvin suolainen piirakka, jolla saa korvattua lounaan. Täytteitä voi vaihdella oman maun ja sen hetkisten mielitekojen mukaan. Olen jakanutkin tämän piirakkapohjan ohjeen jo aikaisemmin blogissa ja pääset kurkkaamaan sen klikkaamalla tästä. Taivaallisen hyvää! 

Meidän perheessä on syöty viimeaikoina entistä enemmän perunaa, sillä itseäni ei kauheasti ole raskauden aikana pasta houkutellut. Lapset kuitenkin rakastavat kaikkia pastaruokia, joten ainakin kerran viikkoon täytyy valmistaa jotakin pastaa. Ei muuta kuin herkullisia ruokailuhetkiä ja kokkailun iloa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Polikliininen synnytys

Haluaisin kokea polikliinisen synnytyksen tällä kerralla. Viimeksi se oli myös kirjattuna toiveisiini, mutta tuolloin pojan painon vuoksi jo...