Lapsen nukutusraivo, kuulostaako tutulta?

Kun vauva ei nuku, vaan ainoastaan kitisee ja taistelee unta vastaan päivällä ja illalla. Onko mitään tehtävissä? Vai täytyykö vanhemman ainoastaan odottaa, josko vaihe menee ohi ja minityyppi alkaa nukkumaan taas nätimmin?


Rutiinit tutuksi
Monesti puhutaan, että jo pienestä asti täytyisi olla tietynlaiset rutiinit jolloin nukkumaanmeno helpottuisi. Tottahan toki sitä iltaisin syödään iltapala, iltapesut, vaipanvaihto, yöpuku päälle ja sängyssä imetys. Tällä kaavalla meilläkin on menty pitkään, mutta aivan yllättäen meidän illat muuttuivatkin pelkäksi taisteluksi. Pikkumies voi olla sägyssä hyvin rauhallinen ja väsynyt, silmät lupsuu kiinni samalla kun hän nauttii iltamaitoa. Sitten tapahtuun jotain ja kymmenen sekunnin päästä kuunnellaankin raivohuutoa tai lapsi seisoo nauraen sängyssä. 

Tunnista vauvan väsymys
Ennakointi ja vauvan väsymyksestä kertovat eleet voi tuoda rauhan iltoihin. Kun vauva ei ole liian väsynyt voi nukkumaanmeno sujua paljon paremmin, verrattuna yliväsyneeseen lapseen. Itse yleensä huomaan hyvin lapsesta kun hän alkaa olemaan väsynyt, mutta silti välillä yliväsymys yllättää jos vaikka päiväunet ovat jääneet lyhkäsiksi.


Yöllinen heräily
Yöllä meillä herätään vaihtelevasti parista kerrasta jopa kymmeneen kertaan. Välillä yöllä keksitään jopa kuuluisa vieteriukko-show. Klo 02 yöllä täysin hereillä oleva, pirteältä vaikuttava lapsi on haaste saada takaisin nukkumaan. Vaikka kuinka monta kertaa laittaa lapsen takaisin makuulle, silti hän nousee aina uudelleen seisomaan. Pystyyn nouseva pikkulapsi on vaikeampi saada rauhoittumaan uudestaan uneen kuin makuullaan pysyttelevä. Meillä usein yöllä rauhoitutaan helpommin viereen nukkumaan, joten lähes poikkeuksetta aamuyöllä saan vieressä nukkuvan unisen lapsen jalan tai käden naamaan. Äitiyden iloja! 

Huudatus unikoulu ei ole vaihtoehto
Monet vanhemmat kyselevät vinkkejä lapsen unikoulua varten. Usein vastaus niihin on "annat lapsen huutaa ja käyt välillä tassuttelemassa tai ottamassa syliin". Tämä ei ole vaihtoehto ainakaan meillä. Mun sydän ei anna periksi pienen ihmisen huutaa, vaan olen ennemmin lapsen lähellä turvana ja lohtuna. Kyllä hän sitten lopulta oppii nukahtamaan itse, ainakin meillä myös isommat lapset ovat oppineet taidon 2-3v ikäisenä.

Toivon, että meillä tämä nukutusraivo menisi pian ohi ja nukkumaanmenot olisi taas yhtä helppoja kun ovat jo 11kk ollut! Päikkäreille nukahtaa nyt helposti ainoastaan rattaisiin ja unet kestävät korkeintaan tunnin, joten jäävät todella lyhyiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Somen tuttu ilmiö: joku muu tuntuu tietävän aina paremmin muiden asiat.

Bloggaajat, instavaikuttajat, tubettajat ja muut julkisuudesta tunnetut on varmaan huomannut, että aina on joku sellainen ihminen, joka tunt...