Omaishoitaja täällä hei!

Kuten olen useampaan kertaan kertonut teille, meillä asuu erityislapsi. Lapsi joka tarvitsee apua lähes kaikissa arjen toiminnoissa. Lapsi joka tuo elämään paljon iloa ja rakkautta, mutta myös vaikeita hetkiä ja haasteita. 


Hiljattain meillä kävi kaksi sosiaalityöntekijää vammaispalvelujen puolelta kartoittamassa tilannetta. Juteltiin esikoisesta ja äkkiä kaksi tuntia oli vierähtänyt.
Heillä oli mukanaan kyselylomake, jonka mukaan pisteytettiin onko oikeutettu omaishoidontukeen. Pisteitä tarvitsi vähintään 20 ja meidän esikoisen kohdalla niitä tuli 27. Kysymyksinä oli esimerkiksi: Tarvitseeko lapsi apua syömisessä, pukemisessa tai peseytymisessä.

Meidän kohdalla tilanne ei omaishoitajuuden myötä nyt muutu oikeastaan mitenkään, tietynlaisia etuuksia on mahdollista saada ja kaksi vapaapäivää kuukaudessa, välillä on hyvä hengähtää. Virallisesti kuitenkin olen lapseni omaishoitaja.

Tulin nyt vaan pikaisesti kertomaan mitä on tapahtunut. Esikoisella alkoi pidennetty oppivelvollisuus, joten ensimmäinen eskarivuosi on nyt edessäpäin. Jännää! Kirjoittelen myöhemmin teille aiheeseen liittyen. Mukavaa viikkoa!

5 kommenttia:

 1. Missä lapsesi tarvitsee apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan kaikessa. Hän ei osaa pukea päälle kuin paidan itse (senkin usein väärin päin), ei osaa pestä esim:käsiään itse jne. Taitoja joita 5v ikäisenä kuuluisi osata :)
   Vaarantajua ei löydy ja ulkona yrittää karkailla ihan jatkuvasti yms.

   Poista
 2. Meillä kävi myös aikoinaan, kun lueteltiin, mitä lapsi ei osaa, niin toinen kysyi, että miten tämä lapsi nyt poikkeaa normaalista 3-vuotiaasta. Onneksi oli tuoda kaksoissisko näytille ja kertoa, että tälläinen pitäisi tämä toinenkin olla

  VastaaPoista
 3. Tarvitseeko apua syömisessä? Eräässä tv-ohjelmassa, johon perheesi oli osallistunut ja siinä lapsi söi kyllä itse. Sotkematta ja ilman apua ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tietyissä asioissa tapahtunut esikoisen kohdalla takapakkia myös. Syöminen on yksi niistä, kaikki ruoka täytyy olla pientä kun tyyppi on useaan kertaan meinannut tukehtua syödessä. Ikinä aiemmin ei oo näin käynyt, mutta nyt se on melkein päivittäistä. Syömisessä on aina myöskin tarvinnut apua enemmän tai vähemmän. Nyt varsinkin aamuisin ja iltaisin täytyy syöttää, sillä lääkkeet menee ainoastaan ruuan seassa "huijaten" :)
   Tilanteet voi muuttua.

   Poista

Jengi kitisee ku raha ei riitä ja sitä pitäs saada lisää

Rahapuu ois kätevä keksintö. Jokainen vois ostaa halvalla semmosen ja sit vaan setelit tipahtelis sieltä kuten syksyllä lehdet puista. Eikä ...