Ulkoiletko päivittäin lapsesi kanssa? Minä en ja siihen on syynsä!

Vain huono vanhempi ei vie lastansa ulos päivittäin. Jos näin ei tee säästä huolimatta, vanhempi on joko äärimmäisen laiska tai ei ajattele lapsensa parasta. Kaikkialla toitotetaan, että lapsien täytyy ulkoilla säällä kun säällä ja mielellään kaksi kertaa päivässä. Itse en laske ulkoiluksi 5min päiväkotimatkaa tai pikaista kauppareissua, jonne kuljetaan kävellen.


Kylmä ja märkä räntäsade ei houkuttele
Meillä ulkoillaan kesäisin paljon. Välillä kesäpäivinä ollaan käyty ainoastaan välillä sisällä syömässä ja ulkoilu on jatkunut. On ollut helppoa laittaa ainoastaan kengät jalkaan ja lähteä ulos, tulla takaisin sisälle ja hetken päästä taas ulos. Lämmintä ja mukavaa. Sitten toisena vuodenaikana ulkona tuulee ja sataa räntää, on tällöin mukavuus kaukana. Nauttiiko ulkoilusta kukaan, kun on kylmää ja kosteaa. Yksi lapsistani ei suostunut vielä vuosi takaperin astumaan edes ovesta ulos, jos satoi vettä ja nykyään on hyvin tarkka sadesäällä sateenvarjosta. Kuka nyt tarkoituksellisesti haluaisi kastua?

Ulkoilu on hyvästä
En missään tapauksessa kuitenkaan väitä, että ulkoilu ei kannata. Ulkona lapset saa raitista ilmaa ja lapsen motoriikka kehittyy erilaisissa ulkoleikeissä. Ulkoilla voi monella eri tavalla. Voi tehdä vaikka hauskan metsäretken, kiipeillä mäkiä ja kallioita, pomppia kiveltä toiselle, istua hiekkalaatikolla tai keinua ja lista jatkuu.. Tapoja on monia ja jokainen tehköön mieluista puuhaa. Päivittäin ei kuitenkaan ole pakko mennä ulos riehumaan, vaikka hyväähän se tekisi.


Sisällä myös voi purkaa energiaa 
Aina sanotaan, että mene ulos purkamaan energiaa ja sitten nukuttaa yöllä hyvin. Kuinka moni voi ihan oikeasti, rehellisesti sanoa ulkoilevansa lasten kanssa vaikka järkyttävällä räntäsateella, kun maa on täynnä vettä ja loskaa? Oikein hyvä vaihtoehto huonolla säällä on esimerkiksi sisäleikkipuisto, uimahalli tai vaikka olohuoneessa jumppatuokio. Muutakin liikunnallista tekemistä siis voi olla! Lastenhuoneeseen voi ostaa vaikka pienen trampoliinin jos itse ei jaksa jumppailla. Meillä sellaista ei kuitenkaan ole - eikä tule.

Ensin tappelet vaatteet lapsille, jonka jälkeen peset loppuillan kuraa seinistä ja katostakin
Olenko vaan laiska, kun en jaksa jatkuvasti tapella sadesäällä lasten kanssa ensin pukemisesta. Sen jälkeen ulkona yrittää tsempata kestämään kurjaa keliä, jonka jälkeen tuoda kiukkuiset lapset takaisin kotiin. Eikä siinä vaiheessa ole kaikki edes vielä ohi! Vaan sitten se hauskin osio alkaa ja loppuillan saa pestä kuraa ulkovaatteiden lisäksi koko eteisestä, kun matto ja seinät on siinä hemmetin kurassa. Kivempaa ja siistimpää on huonolla ilmalla istua lasten kanssa sohvalle lukemaan kirjoja, pelata keittiönpöydän ääressä muistipeliä tai istua lastenhuoneen lattialle rakentamaan duploja.

Ulkoiletteko te päivittäin lasten kanssa vai jäättekö kurjalla säällä kotiin tai menette uimahalliin? Itse tein tästä aiheesta kyselyn jo instagramin puolelle, jossa iso osa vastaajista myönsi jättävänsä päivittäisen ulkoilun väliin. 

8 kommenttia:

 1. Kukaan nyt ei varmaan käy vuoden jokainen päivä ulkona, ei. Mutta. Kyllähän sen pitäisi olla enemmän poikkeus kuin sääntö jos sinne ulos ei mennä. Tuntuu hurjalta jos meillä tosiaan kasvaa sukupolvi joka ei opi liikkumaan ulkona kun suurin osa päivistä menee sisällä koska äiti ei viitsi siivota. :( Ja tosiaan, päiväkodissa jos on esimerkiksi ulkoilu niin ymmärrän että joka ilta ei viitsi välttämättä lähteä. Mutta niin, jokainen priorisoi itselleen tärkeät asiat. Minulle tärkeämpää on opettaa elämäntapaa jossa ulkoilu on normaalia ja pääasiassa jokapäiväinen, kuin elämäntapaa jossa siisti eteinen on tärkeämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no meillä toki lapset ulkoilevat päivittäin päiväkodissa. Tai ainakin lähes jokaisena arkipäivänä.

   En tiedä mikä kohta tekstistä jäi lukematta, mutta kyllä meilläkin ulkoillaan. Tässä enimmäkseen oli kyse siitä, että onko ok jättää huonolla säällä ulkoilu väliin ja mitä kaikkea muuta se vaatii kun ovesta ulos kävelemisen.

   Ei pidä takertua liian paljoa yksittäisiin asioihin. Siivota joutuu joka päivä kuitenkin kotona, mutta jaksaako kukaan pestä kuraa koko eteisestä aina sadesäällä? :D

   Poista
 2. Kyllä me ulkoillaan,päivittäin.Meillä lapset ovat kaikki kolme enemmän ulkoihmisiä.Kesällä lähdetään aamulla ulos ja illalla takaisin.Syödäänkin monesti pihalla.Toki jos mittari huitelee +30 niin pakko tulla sisälle välillä.Talvella oikeastaan ihan sama mitä mittari näyttää niin ulos nuo haluaa :D Nytkin vklp satoi räntää/vettä,mutta voi sitä riemua kun pääsivät lammikoihin hyppimään jne.
  Pakko silti myöntää,etten itse nauti ulkoilusta räntäsateessa ja onhans e mahoton työmaa ripustella märkiä ulkovaatteita kuivumaan,mutta mitäpä sitä ei lasten takia tekisi.
  Vaikka meillä on näin, en pidä joka päiväistä ulkoilua pakollisena. Jokainen perhe toimii niin kuin heille sopii :) Tehdään asiat juuri niinkuin ne itse kullekin sopivat

  VastaaPoista
 3. Voi, lapsia on niin erilaisia! Ymmärrän, ettei halua tapella kuravaatteista, märästä ilmasta jne.. Jos meillä menisi niin, mekään ei ulkoiltaisi päivittäin. Sen sijaan lapset 5kpl yksinkertaisesti RAKASTAVAT ulkoilua, oli sää mikä hyvänsä. Sen takia meillä ulkoillaan kahdesti päivässä, olkoon kesä tai talvi.. Säänmukaisella helpolla varustuksella (omat vaatteet mukaanlukien) pärjää ilman kiukkua jo pitkälle. Suurin harmi meillä tulee, kun toisinaan touhu keskeytyy "liian pian" taaperon tyytymättömyyteen. :) Tsemppiä kevään sadekeleihin! Joku postaus teidän Sisätekemisistä olisi kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, että on ihanaa jos lapset rakastaa ulkoilua säällä kun säällä!

   Mä tuskailin pari-kolme vuotta sitten, kun lunta tuli hieman reilummin ja tällöin tytöt olivat kotona. Mentiin ulos ja molemmat vaan huusi taukoamatta, kun ei lumessa päässyt ollenkaan eteenpäin. Se ulkoilu kesti 10min. Isompi vaiva, kun hyöty :D

   Poista
  2. Voi ei! Toi tilanne olisi just mun painajainen.. Mä en tiedä rakastanko mä itse ehkä sitä ulkoilua vielä enemmän kun lapset! Pakko päästä aamulla, päivällä, iltapäivällä, vielä illalla koiran kanssa.. :D Meillä on noi runsaslumiset talvet menneet sopivasti tuplarattaita pukaten ja nyt kun sitä lunta todentotta saisi tulla ja ipanat tykkäisi, on maa mustana.

   Poista
 4. Pitkä työtausta lasten parissa on opettanut, että ne lapset joiden kanssa ulkoilaan taaperona/leikki-ikäisenä säännöllisesti/päivittäin viihtyvät hyvin todennäköisesti myös isompana ulkona. Tämä helpottaa myös perheen arkea kun isommat lapset viihtyvät pihapelien/leikkien parissa. Ulkoilu on ensisijaisen tärkeää lapsen kehitykselle ja kasvulle mm. unen, mielenterveyden (luonnon ja mielenterveyden eheyden yhteydestä on tehty lukuisia tutkimuksia), motoriikan, aivotoiminnan ja kulttuurikasvatuksen kannalta. Aikuisiällä n. 60% liikkumisesta tapahtui ulkona, joten se että lapsi oppii "tykkäämään" ulkoilusta ja sitä kautta liikunnasta on myös erittäin tärkeää��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti ja kuten aikaisemmalle vastasinkin kommenteissa, niin meillä myös melko säännöllisesti ulkoillaan. Mutta ei jokaisena päivänä, vaan huonolla säällä välillä myös tehdään siistimpää puuhaa kotosalla kuraleikkejen sijaan :)

   Poista

Joulukuun 1: Esittelyssä 5v lapsen joululahjat. Miten olis vaikkapa raha ja merkkilaukut?

Moni miettii näin joulukuun ensimmäisenä päivänä, että mitähän ostaisi lapselle lahjaksi? Miten välttyä järkyttävältä lahjavuorelta ja useil...