Paljonko meillä on mennyt rahaa vuodessa esimerkiksi ruokaan ja asumiseen?

Monet kirjoittamani postaukset liittyen rahaan on kerännyt valtavaa kiinnostusta ihmisten keskuudessa ja myös lisäkysymyksiä. Osa on miettinyt, että paljonko meillä menee ruokaan rahaa tai paljonko edes maksetaan asumiskustannuksia kuukausittain? Ajattelin hieman avata teille näitä kysymyksiä ja kertoa meidän vuosittaisista kuluista. Kuukausittain pyritään laittamaan rahaa myös säästöön, sillä isoja menoeriä on tulossa tässä kuluvan vuoden aikana, eikä elämää voi aina muutenkaan ennustaa. 

Asumiskulut ovat isoin menoerä lompakossa
Me asumme tosiaan pääkaupunkiseudulla melko rauhallisessa kerrostalossa jossa suurin osa naapureista on mukavia vanhempia ihmisiä. Nykyisen asuntomme kuukausi kustannukset eivät ole juurikaan isommat kun edellisen, vaikkakin neliöitä on yli 20 enemmän. Tähän vaikuttava tekijä on se, että nämä ovat asokoteja. En laskenut tähän kategoriaan mukaan vakuutuksista aiheutuvia kuluja vaikka ne ovat nykypäivänä aikalailla pakollisia ja liittyvät myös asumiseen. Laskin pelkästään vuosittaiset kulut, joihin sisältyy asunto, vesi ja sähkö. Vuodessa näistä edellämainituista mukavuuksista kustannamme suunnilleen 14,5 tuhatta euroa. Asunnon sijainnin ja neliömäärän ottaen huomioon tämä on melko edullista asumista. Jos muuttaisimme hieman isompaan vuokra-asuntoon, jossa olisi yhtä monta huonetta ja joka olisi rakennettu vasta valmiiksi saisimme pulittaa joka vuosi lähes viisi tuhatta euroa enemmän siitä, että on katto pään päällä ja tilaa touhuta. Pienempään asuntoon emme edes mahtuisi, sillä jokainen tarvitsee ehdottomasti myös omaa tilaa.

Vakuutukset on pakollisia ja välillä myös ihan hyödyllisiä
Kilpailutimme meidän vakuutukset vuosi takaperin, eli silloin kun ostimme auton.  Silloin saimme parhaimman ja kaiken kattavan sopimuksen LähiTapiolalta. Keskitimme kaikki vakuutukset sinne siitä syystä, että saamme vakuutusmaksuista kerrytettyä myös bonusta. Lisäksi saimme sieltä hyvän diilin, jolloin esimerkiksi jokaisen lapsen tapaturmavakuutuksen hinta laski useammalla kympillä vuodessa. Laskeskelin, että vakuutukset vievät vuodessa meiltä suunnilleen 1500€, sisältäen lasten vakuutukset, auton täyskaskon ja kotivakuutuksen. Monet maksavat saman summan jo pelkästään auton vakuutuksista vuositasolla, eli meillä on hyvät diilit näissä.

Ruokakauppaan uppoaa rahaa
Meillä ei ole mitään tiettyä kuukausibudjettia varattuna ruokaa varten. Syömme sitä mitä milloinkin mieli tekee ja olemme keskittäneet lähes kaikki ruokaostokset Prismaan, josta saadaan kerrytettyä bonuksia. Teemme yleensä isot ruokaostoket kerran viikossa, jolloin heräteostoksista ei synny isoa summaa jokaisella kauppareissulla. Hyödynnämme myös esimerkiksi Citymarketin vaippatarjouksia ja välillä saattaa maitotölkki tai leipäpaketti tarttua samalla reissulla mukaan, mutta pääosin ruokaostokset teemme siis Prismassa.
Vuositasolla näihin ostoksiin kuluu kuitenkin tuhansia euroja, kuten jokaisessa taloudessa. Keskiarvollisesti meillä menee n 650€ ruokakauppaan kuukaudessa, joka tekee vuodessa 7800€. Välillä on kuukausia kun pärjätään vähemmällä ja välillä menee sit taas enemmän. 
Lisäksi ruokakustannuksia tulee esimerkiksi ulkona syömisistä tai jos tilaamme kotiin ruokaa. En kuitenkaan ole pitänyt minkäänlaista kirjanpitoa siitä, että kuinka paljon rahaa kuluu kahviloihin tai noutoruokaan. Kuukausittain syömme kuitenkin ainakin kerran-kaksi jotain sellaista ruokaa, mitä itse emme ole valmistaneet. 

Kuukausittain lasten tarvittaviin asioihin menee rahaa
Meillä menee myös kuukausittain rahaa esimerkiksi lasten vaatehankintoihin. Milloin mitäkin ja usein pyrin ostamaan etukäteen jemmaan tulevia kausia varten vaatteet jos osaan arvioida lapsen kasvun. Esimerkiksi taaperon viime talvena käyttämä molon haalari oli ostettu 60% alennuksesta jo edeltävänä keväänä. Joskus tulee hankittua vaikka vain uusia sukkia pari pakettia ja joskus täytyykin ostaa yllättäen isomman kokoiset kengät kun edelliset jäävät pieneksi. Lisäksi pyrin aina ostamaan seuraavaa vaatekokoa pikkuhiljaa jemmaan, jotta ei menisi niin paljon kerralla rahaa sitten kun vaatteet jäävät pieneksi. Vuositasolla en ole edes uskaltanut laskea paljonko rahaa lasten pakollisiin hankintoihin menee, mutta toisaalta näiden suhteen pyörii aika säännöllinen myy vanhaa - osta uutta - rinki. Eli useimmiten myyn pieneksi jäänyttä pois ja sitten niillä saaduilla rahoilla ostan uutta tarpeellista tilalle. Syksyllä tosin tulee olemaan taas pakollisia hankintoja, joita ei vielä ennestään löydy. Taapero tarvitsee esimerkiksi kuravaatteet päiväkotiin. 

Tarkkaa tietoa siitä, että paljonko saamme kuukausittain rahaa tilille ja paljonko sitä menee kuukausittain en valitettavasti tule jakamaan julkisesti. Jos odotit sitä postaukselta, niin harmi että petyit. Sanon vain, että kun rahaa osaa käyttää niin sillä tulee toimeen mitä saa.

2 kommenttia:

  1. Ai, en tiennyt että teillä on asokoti! Meki ollaan mietitty sitä mutta mies on sitä mieltä että se on sama ku heittäisi rahaa roskiin :D

    Saanko udella minkä hintaisia asokodit on siellä päin Vantaata? Jouduitteko ottamaan lainaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asokodeissahan on suuria hintaeroja! Asuinalue, kuinka uusi jne vaikuttavat. Jos mietityttää ja on harkinnassa niin kannattaa tutustua mieluisen alueen tarjontaan 😊
      Meillä ei ole mitään muita lainoja, paitsi isompaan autoon vaihtaessa autolainaa joudutaan ottamaan.

      Poista

Voiko toiselle antaa kierrätyslahjan vai ei?

Minkälaisia ajatuksia herättää jos puhutaan, että on saanut kierrätetyn lahjan tai antanut jotain itselle tarpeetonta jollekin toiselle lahj...